Модул за термоуправление от Schaeffler

19 април 2019, 16:00

На пазар, управляван от цели за намаляване на емисиите, модулът за термоуправление е една от системите, подложени на най-голяма промяна. Тук Schaeffler обяснява тези промени и подчертава основните ползи от съвременната система.

 

Предимствата на модерната система за термоуправление са:

  • Намаляване на вредните емисии и разхода на гориво
  • Оптималната температура на охладителната система се достига 30% по-бързо
  • Целевата температура на маслото на двигателя се постига 50% по-бързо
  • По-бързо реагиране (термостатите работят бавно и могат да повлияват негативно налягането)
  • Отделните системи могат да бъдат контролирани самостоятелно
  • Увеличава се експлоатационният живот на двигателя
  • Удобството в кабината се увеличава

 

Всеки компонент и система в съвременното превозно средство е проектиран да намали вредните емисии, и да подобри икономията на гориво, за да отговори на екологичните изисквания на правителствата по целия свят. Съвременните системи за охлаждане, разработени за оригинално оборудване от производители на автомобили, от компании като Schaeffler, играят важна роля в постигането на тези постоянно променящи се и все по-строги цели.

Процесът на охлаждане на превозното средство става все по-сложен, тъй като продължават да се добавят нови системи, които се нуждаят от адекватно охлаждане. EGR, турбокомпресори и дори батерии на хибридни превозни средства, например са отделни системи със свои собствени сложни тръбопроводи. Охлаждането също, не означава само охлаждане, тъй като системата също допринася за по-бързото загряване на двигателя и смазочните материали на скоростната кутия, което има драматичен ефект върху намаляването на емисиите. Цялата тази сложност изисква по-технологично усъвършенствани решения спрямо преди това простите части, като водни помпи, които сега са отговорни за регулирането на потока на охлаждащата течност към други компоненти и системи в превозното средство.

 

В Audi A3 e-tron, например, системата охлажда купето, както и двигателя с вътрешно горене, скоростната кутия и компонентите с високо напрежение. Всички те са интегрирани в различните охладителни вериги, като системата за управление на топлината контролира всеки елемент, за да гарантира, че те достигат и поддържат оптималната си работна температура възможно най-бързо.

 

Развитието на автомобилните технологии, увеличава и сложността на термоуправлението. Естествено преминаване от механични части, към електронно управляеми модули.

 

При съвременните хибридни превозни средства това може да се промени и в зависимост от режима на задвижване. Например, експлоатационните изисквания на всяка система могат драстично да се променят, тъй като двигателят се променя между електрически режим и режим на ускорение, като всяка верига изисква различно ниво на потока, за да се гарантира постигането и поддържането на най-високите нива на надеждност, комфорт и ефективност.

 

Иновативните електрически водни помпи и интегрирани модули за термоуправление  (TMM) са създадени от необходимостта да бъдат в крак с изискванията на съвременната технология на автомобилите – и не само ще трябва да продължат да се адаптират, за да отговарят предизвикателствата на бъдещето, но така също и за пазара на резервни части.

 

Източник: Schaeffler

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!