Хибридният фактор

24 април 2019, 9:00

Благодарение на plug-in хибридните задвижвания, електронната мобилност от дълго време е реалност по пътищата. При наличие на достатъчен капацитет на акумулатора, превозните средства, оборудвани с тези устройства, са напълно оборудвани електрически автомобили за ежедневна употреба.

Мартин Вестерхоф изучава технологична журналистика и пише за превозните средства и технологиите. Той има запазено място за моторни спортове и състезателни автомобили.

Сигналите от големите автопроизводители в момента се наблюдават много внимателно. Причината за това е, че много от тези автомобилни производители разкриват първите си изцяло електрически коли и за това са всички медийни заглавия, доклади на водачи и коментари в социалните мрежи. Въпреки, че това внимание е разбираемо, факт e, че електромобилността съществува от доста време, дори и вече в средни и по-малко луксозни автомобили. Независимо дали в обикновен лек автомобил или в SUV, тези превозни средства с хибридни задвижвания и допълнителни батерии дават на шофьорите възможността да управляват в електрически режим или да задвижват автомобила с двигател с вътрешно горене. Porsche наскоро обяви, че през първото тримесечие на 2018 г. вече 60% от всички европейски клиенти на Panamera са избрали plug-in хибрид (PHEV).

Капацитетът на батериите за PHEVs досега е бил конфигуриран да работи на разстояния до 50 километра само с електрическа енергия. Когато шофьорите свързват своите хибриди с електрическата мрежа, за да ги презареждат, те по същество управляват електрическата кола. За много шофьори този тип превозно средство се вписва добре в начина им на живот и ежедневието.

Силен ръст на пазара се очаква за plug-in хибридни трансмисии

Текущите трансмисии на ZF и двойния съединител спомагат за успеха на тези външно зареждаеми превозни средства. Хибридните варианти на двата вида трансмисии комбинират до осем скорости в двигателя с вътрешно горене с компактен, мощен електродвигател. Компактните електрически мотори, монтирани в корпуса на трансмисията, имат мощност до 100 киловата, което е еквивалент на 136 к.с. Това позволява на електрическото задвижване да достигне значителни скорости до 140 километра в час. Затова ZF очаква производството на хибридната трансмисия да се увеличи десетократно до 2023 г. “Това е единственият начин за по-големи пътнически автомобили да постигнат определените цели за CO2”, добавя изпълнителният директор на Wolf-Henning Scheider, когато обяснява нарастващото търсене.

100 км на изцяло електрически обхват ще бъде представен от следващото поколение plug-in хибриди.

EVplus позволява преминаването към електрическо управление

Схематично изобразяване на екрана на двете задвижвания в ZF хибридното тестово превозно средство. Ако и двете задвижвания са активни, тогава задвижването на четирите колела се задейства.

Хибридната технология е спечелила значително повече уважение, отколкото в момента получава от политиците и медиите, казва Шайдер с намек за съжаление. Той добавя: „Ние приветстваме следващото поколение на хибрида на plug-in EVplus. Това съкращение отразява ново значение на двата вида задвижване: електрическият двигател вече покрива по-голямата част от характеристиките на задвижването (EV), докато „плюс“ представлява двигател с вътрешно горене. Първо и преди всичко е фактът, че тази технология трябва да бъде по-широко разпространена, защото само когато по-евтини класове превозни средства са оборудвани с тези двигатели, техните ползи наистина ще се усетят в много леки автомобили, които съставляват по-голямата част от трафика на пътят.

PHEV технология: по-висока производителност на електрическото задвижване, по-ниски експлоатационни разходи
Трансмисията ZF 8DT с двоен съединител може да се превърне в хибридна конфигурация чрез интегриране на електрически мотор с мощност от 100 kW.

Следващото поколение хибридни трансмисии, произведени от ZF, ще има мощност до 160 киловата (218 к.с.) и ще има интегрирана силова електроника . Благодарение на такава висока мощност, производителите на автомобили и техните клиенти ще се радват на пълноценно електрическо задвижване. В резултат на това двигателят с вътрешно горене може да бъде направен по-малък и по-компактен. Дори ако plug-in хибридната технология може да означава общо по-висока покупна цена за крайните потребители в сравнение с конвенционалните, спестяванията в експлоатационните разходи ще са повече. Германската автомобилна организация ADAC може да потвърди факта, че много от сегашните хибридни модели имат по-ниски експлоатационни разходи от сравнимите бензинови модели.

Бъдещите трансмисии от ZF ще позволят да се намалят разходите за гориво до 75%, измерени в новия цикъл WLTP, който е задължителен за всички новорегистрирани леки автомобили след 1 септември 2018 г. WLTP се позовава на стандартизираната процедура в световен мащаб, която покрива значително повече ускорения и спирачни действия, отколкото предшестващата процедура. Той показва колко ефикасна е хибридната технология, например, при превръщането на енергията на спирачната енергия.

Електрическите решения за масовия пазар са търсени

Тази година ZF демонстрира, че разбира как да предложи хибридна технология с плъгин за всяка конфигурация на задвижването на автомобила. Стандартният компактен SUV за индийския пазар беше използван като основа за интересен прототип на автомобила . Екипът на ZF инсталира вътрешно разработено задвижване за електрически мостове на задния мост. Това електрическо задвижване е свързано в мрежа с модула за автоматизиране на ръчна трансмисия и дизеловия двигател, монтиран с предна напречна конфигурация. Електрификацията превръща автоматизираната ръчна трансмисия (AMT) в електрическа AMT или eAMT. Допълнителен аспект на това решение е фактът, че задвижването на четирите колела е на разположение, ако е необходимо. “Това показва, че пълнофункционалното хибридно задвижване с удобна автоматична смяна на предавките може да се инсталира сравнително лесно в евтини превозни средства”, обяснява Норман Шмид-Винкел, разработчик на функциите на електрическия двигател при ZF.

Източник: ZF

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!