Халогенни крушки срещу ксенонови крушки

16 май 2019, 15:00

Колко разлики между халогенните и ксеноновите крушки знаете? Как работи всеки вид фар? И кое ви дава по-голям обсег на видимост в тъмното?
Халогенна крушка
Какво представляват халогенните крушки?

Халогенните фарове са евтини за производство, лесни за подмяна, дават ярка светлина и траят до 3000 часа – което обяснява защо те са инсталирани в 80% от автомобилите днес.

Как работят халогенните крушки?

Халогенната крушка се състои от тънка волфрамова нишка, заобиколена от халогенен газ в стъклена капсула, която е устойчива на изключително високи температури. При подаване на напрежение нишката се нажежава и металът (волфрам) се изпарява от нея.

Халогенният газ позволява температурата на нишката да се покачи почти до точката на топене на волфрама (3400°). Резултатът е висока производителност на светлина. Газът има страничен ефект от удължаване на живота на крушката.

Изпареният волфрам образува газ, който се смесва с халогенния газ в електрическата крушка и образува волфрамов халогенид. Когато частиците на газа се приближат до нишката, отново се образува волфрамов слой поради изключително високите температури.

Ксенонова крушка
Какво представляват ксеноновите крушки?

Известни също като HID (лампи с висока интензивност), ксеноновите крушки стават популярни при високия клас автомобили, което им придава изключителен вид.

Как работят ксеноновите крушки?

Ксеноновата крушка е прозрачен кварцов корпус с волфрамови електроди на всеки край. Тя е пълна със смес от газове. Ксеноновата крушка работи в три стъпки:

  1. Запалване. Импулс за високо напрежение се използва за създаване на искра в крушката. Това йонизира ксеноновия газ и създава тунел на тока между волфрамовите електроди.
  2. Първоначално нагряване. Дъгата работи при висока мощност и температурата в капсулата бързо се повишава. Съпротивлението между електродите пада. В този момент баластът регистрира намаленото съпротивление и превключва на непрекъсната работа.
  3. Непрекъсната работа. Дъгата вече е постигнала своята стабилна форма и произведената светлина е достигнала своята номинална стойност. Сега баластът доставя стабилна електрическа енергия, така че дъгата няма да трепти.
Халогенни срещу ксенонови крушки

Сега видяхме как работят двата вида крушки, нека да разгледаме основните разлики между тях.

  • Излъчване на светлина
    Ксеноновите крушки са повече от два пъти по-ярки от халогенните – 3200 лумена в сравнение с 1500 лумена – затова ксеноновите крушки осветяват повече от пътя от халогенните. Халогенните крушки обаче са по-ефективни при мъгла.
  • Енергийна ефективност
    Общата разлика в енергийната ефективност е толкова малка, че вероятно няма да я забележите. Халогенните крушки използват по-малко енергия от ксенона за пускане в експлоатация, но изискват повече енергия, за да продължат. Ксеноновите фарове използват газ като източник на енергия, така че е необходимо по-малко електроенергия.
  • Продължителност на експлоатация
    Ксеноновите крушки не издържат толкова дълго, колкото халогенните крушки – приблизително 2000 часа за ксенонови крушки, в сравнение с 3000 часа за халогенни.
  • Стойността
    Халогените са ясен победител тук. Те обикновено са по-евтини от ксеноновите фарове, за производство, инсталиране и ремонт.
  • Цветове
    Ксенонови крушки имат светло син цвят (4000-6000K), който е подобен на естествената дневна светлина, а халогенните крушки са жълто-оранжев цвят (3200-5000K), който е по-топъл.
  • Инсталиране
    Инсталирането на халогенни крушки е лесно – те просто щракват на място. Инсталирането на ксенонови е малко по-сложно, тъй като се нуждаете и от баласт.
  • Ремонт
    Винаги е добре да внимавате при работа с крушките. Халогенните крушки могат да бъдат повредени от мазнината на човешките ръце, което впоследствие води до счупване. Освен това, някои ксенонови крушки съдържат токсични вещества, като метален живак, което има отрицателно въздействие върху човешкото здраве, ако се счупи.
  • Безопасност срещу заслепяване
    Проучванията показват, че шофьорите имат по-бързи и по-точни реакции към пътните ситуации с ксенонови фарове в сравнение с халогенните. Въпреки това, яркостта на ксеноновите фарове може да заслепи други водачи, така че е важно да използвате автоматичното управление на нивелирането на лъча.
  • Време за стартиране

Халогенните фарове са с пълна яркост от второто включване, а ксеноновите фарове изискват няколко секунди, за да загреят до пълна яркост.

Важни бележки за механиците

Когато инсталирате халогенни фарове, запомнете:

  • В автомобили с пластмасови стъкла за фаровете, използвайте само халогенни лампи, устойчиви на ултравиолетови лъчи (разпознати от „UV3 върху опаковката“ или „U“ отстрани) или пластмасата ще се обезцвети.
  • Никога не пипайте халогенни крушки с голи ръце.
  • И, когато инсталирате ксенонови фарове, не забравяйте – ксеноновите крушки работят при високи напрежения, така че имайте предвид тази опасност, когато ги обслужвате.

Източник: fmmotorparts

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!