Германия ще подкрепи три консорциума за производство на батерии за електромобили

5 юли 2019, 7:00

Германия ще предостави на три консорциума 1 млрд. евро, за да намали зависимостта на автопроизводителите от азиатските доставки.

Осигуряването на регионална верига за доставки на електромобили ще помогне на Германия да постигне целите на Европейския съюз за намаляване на въглеродните емисии и намаляване на потреблението на изкопаеми горива.

Това също ще засили способността на производителите на автомобили и акумулатори на континента да се конкурират с азиатските произзводители CATL, LG Chem и Samsung.

„Вече достигнахме точка, в която можем да кажем, че вероятно няма да има само един консорциум за батерийни клетки, а  по-вероятно три“, каза германският министър на икономиката Питър Алтмайер .

Министерството на икономиката ще представи всички необходими документи за държавна помощ на Европейската комисия, след като приключи процеса на подбор, каза Алтмайер.

Той отказа да коментира кои компании имат най-големи шансове за получаване на целевите средства.

Volkswagen и BMW, германският производител на батерии Varta и шведският производител на батерии Northvolt са сред повече от 30 компании, които са кандидатствали за държавно финансиране от германското министерство на икономиката.

Европейският съюз разрешава държавна помощ при определени условия съгласно нейните правила за важни проекти от общ европейски интерес (IPCEI).

Еврокомисарите по енергетиката Марош Шефчович и комисарят по конкуренцията Маргрет Вестагер изразиха подкрепа за инициативата за батерията.

„Надяваме се, че до края на годината ще имаме яснота от Брюксел“, каза Алтмайер, добавяйки, че нарастващият интерес на индустрията към схемата показа, че Берлин е прав да продължи с новия си план за индустриална политика.

Northvolt е подал две заявки за финансиране от Германия, една от които е създаването на втората си гигафабрика в Германия след една в Швеция, а другата – за финансиране на изследователския проект за батерии с Volkswagen.

Нортволт и Фолксваген заявиха, че планират да създадат съвместно предприятие за изграждане на завод за батерии в Залцгитер , Германия, но не уточняват как ще финансират това предприятие.

Германските автомобилни производители се колебаеха от години дали да изградят свои собствени производствени възможности за акумулаторни батерии на EV. Това увеличава ценовата сила на азиатските доставчици спрямо европейските клиенти.

По-строгите европейски правила за емисиите и променящите се вкусове на потребителите са променили изчисленията на производителите, което означава, че търсенето на електрически автомобили и батерии се очаква да се повиши през следващите години.

Прогнозираното търсене на батерии от произведените в Европа електромобили е повече от пет пъти по-голямо от обема на потвърдените понастоящем проекти в региона, съобщава McKinsey.

Търсенето на батерии от произведените в Европа електромобили ще достигне общо до 1200 гигаватчаса годишно до 2040 година. Това би било достатъчно за 80 гигафабрики със среден капацитет 15 гигават часа годишно.

Германското правителство също финансира изследователска база, която да предложи на фирмите в Германия ноу-хау за разработване на батерийни клетки за електрически автомобили.

Източник: Automotive News

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!