Регулиране на сходимост на колелата при окачвания с четири носача

21 август 2019, 12:00

При определени условия може да се наложи измерване на диаграмата на сходимостта по време на регулиране на геометрията на окачване с четири носача

Засегнатите превозни средства

Автомобилите от VW Group, принадлежащи към така наречената платформа B5 като Audi A4, A6, A8, VW Passat, Skoda Superb, Seat Exeo и други, са оборудвани с окачвания с четири носача.

Предна ос с двойни носачи на така наречената В5 платформа

Това са оси с двойно окачване, които благодарение на отделните нива на връзките подобряват значително параметрите на шофиране. Ако компонентите се подменят или дори просто се демонтират, диаграмата на сходимостта трябва също да бъде измерена и, когато е необходимо, коригирана. Най-важната характеристика на окачването с четири носача е по-високото разположение на кормилната рейка с много къси кормилни накрайници. Благодарение на този дизайн, дефинираната сходимост възниква, когато оста се компресира или отскочи. Ако окачването на колелата се компресира при спиране или отскача при ускорение, тя се променя в зависимост от пътните условия на компресия или отскок. Получените стойности са известни като диаграма на сходимостта.

Последиците от неправилна регулировка

Ако окачването е настроено правилно, сходимостта се увеличава по време на отскок, т.е. при ускорение, което стабилизира автомобила. По време на компресиране на колелото т.е. при спиране, сходимостта се намалява и спирачната ефективност се поддържа. Ако кривата на сходимостта е зададена неправилно, автомобилът се „отлепя“ от пътя по време на ускорение и става нестабилен. При спиране пък се дърпа на една страна въпреки равномерния спирачен ефект.

Кога диаграмата на сходимостта трябва да бъде проверена

Александър Ерхарт, инженер-механик в ZF Aftermarket, назовава на случаи, при които трябва да се провери кривата на сходимост:

  • Ако части от окачването и / или шасито са били повредени при произшествие.
  • Ако е налице оплакване за теглене на волана при движение по неравности или по време на спиране.
  • Ако компоненти на предния мост като лагер-главина, кормилната рейка, шенкел, кормилни накрайници и др. са отстранени и монтирани или имат износване.
  • Ако се демонтират носачи или кормилни накрайници.
Затягане на регулиращия болт за осигуряване на кормилния накрайник

Стъпка 1: Развийте гайките на шенкела

И двете гайки (на кормилния накрайник и на носачите) на шенкела се развиват до такава степен, че да са в контакт с предните носачи. Все още автомобила не е повдигнат. Той е в първоначално положение (няма товар B1).

Стъпка 2: Повдигнете превозното средство подпирайки го на предната ос

Подемникът е поставен под предните опорни точки за повдигане и превозното средство се повдига с приблизително 60 милиметра (позиция В2). Разтеглете цилиндрите на специализирания инструмент с шпилките и се уверете, че задържащите болтове, адаптери и щифтове са на правилното място и сигурно фиксирани.

Позициониране на специализирания инструмент V.A.G. 1925 към осите на носачите на предната ос

Стъпка 3: Нагласете номиналната стойност

За да извършите настройката, разхлабете затягащия болт с размер 16, развъртете регулиращия болт на четири милиметра и избутайте накрайника на щангата надолу. Сега завинтете регулиращия болт, докато се достигне номиналната стойност. След като затегнете болта с 45 Nm, проверете стойността още веднъж и затегнете регулиращия болт със 7 Nm.

Стъпка 4: Проверете диаграмата на сходимостта

Сега автомобилът може да бъде спуснат и шпилката на шенкела може да се затегне. Необходима е повторна проверка на диаграмата на сходимостта (след разклащане на окачването). Ако измерените стойности по време на втората проверка са в рамките на допустимото от контролната стойност, настройката е наред. Ако измерените стойности са извън контролната стойност, положение B2 (+60 mm) трябва да бъде настроено отново.

Източник: ZF

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!