Добавки и маслени уплътнения

22 август 2019, 13:00

Днешните автомобили стават все по-мощни и натоварени, все по-взискателни. Двигателите трябва да отговарят на по-високи изисквания, докато се опитват да постигнат целите за ефективност. Това се подпомага и от моторното масло. Въпреки че маслото е полезно за много части в двигателя, то също причинява много вреди на компоненти като маслени уплътнения.

Маслените добавки са химически компоненти, които подобряват смазочните характеристики на базовото масло. Тези добавки са жизненоважни за правилното смазване и продължителната употреба на моторното масло в съвременните ДВГ. Без много от тях маслото би се замърсило, окислило, изтекло или не предпазило правилно частите на двигателя при всички работни температури. Някои от най-важните добавки включват тези, използвани за вискозитет, контрол на замърсители, контрол на химическо разпадане и за предпазване на уплътненията. Вискозитетът на маслото също се променя с температурата, като става по-вискозно, когато е студено и по-малко вискозно, когато е горещо. Така вискозитетът на маслото може да се повлияе както от времето, така и от това колко е горещ двигателят ви.

Въпреки че добавките в маслото са изключително полезни за повечето компоненти на двигателя, някои от тях, които се използват днес, оказват неблагоприятно влияние върху маслените уплътнения, често причиняват износването или протичането им, което води до ранни ремонти. Един от начините, по които уплътнението може да се повреди от маслените добавки, се дължи на химическата съвместимост, това е проблем, който възниква, когато се правят промени във формулата на смазочните материали. Понякога, въпреки че базовото масло остава същото, добавката причинява повреда на уплътнението. Ефектът обаче не винаги е предвидим, тъй като уплътнението може да се износва по-бързо от очакваното или просто да не изпълнява функциите си както трябва.

Алтернативно уплътняващият материал може да се разпадне, когато срещне корозивна течност. Това ще се случи, когато за приложение се избере неподходящият материал за уплътнение. Използването на несъвместими материали може да доведе до химическа атака от маслени добавки, хидролиза и / или окисляване на уплътнителните елементи. Това ще доведе до загуба на формата на уплътнителния ръб, омекотяване на материала, подуване и / или свиване на уплътнението. Обезцветяването на уплътнението също е индикатор за химическа ерозия.

За да избегнете преждевременното износването на уплътнението, трябва да се разгледат някои неща. Диапазонът на налягането на течността трябва да бъде проверен, това включва не само работния диапазон на налягането на флуидната система, но и големината и честотата на пиковете на налягането в системата.

Друг решаващ фактор е температурният диапазон, тъй като това ще се повлияе от добавките в моторното масло.

Размерът на уплътнението ще се определи от размерите на вала и отвора, размерите на канала на уплътнението, хлабините, спецификациите за покритие на повърхността и големината на хода на вала.

С добавянето на маслени химически добавки към моторното масло става все по-важно да се гарантира, че правилното уплътнение е избрано не само за приложението, но и за условията на работа и да работи добре заедно с добавките.

Corteco предлага серия от над 7000 гарнитури и над 6 500 различни семеринги Simmering® и уплътнения за клапани с OEM качество за широк спектър от приложения за превозни средства.

Източник: CORTECO

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!