Често задавани въпроси и отговори за каталитичния конвертор

23 август 2019, 7:00

Въпрос (В): КАК ОПРЕДЕЛЯТЕ КАКЪВ УНИВЕРСАЛЕН КОНВЕРТОР ДА ИЗПОЛЗВАТЕ?

Отговор (О): При инсталирането на универсален преобразувател той трябва да отговаря на изискванията за емисиите на превозното средство и не може да се избира само по размер. С търсене на конкретно превозно средство в каталога или уебсайта, ще намерите препоръчания универсален конвертор с подходящо натоварване. Ако универсален конвертор не е посочен за конкретно приложение, моля, направете справка с указанията за спецификациите на универсалния конвертор.

В: КАКВО ПРАВИ ПРЕОБРАЗУВАТЕЛЯТ ДА СТАНЕ ГОРЕЩ И / ИЛИ ДА РАЗТОПИ КЕРАМИКАТА (ТЕРМИЧНО РАЗТОПЯВАНЕ)?

О: Конверторите ще станат горещи, когато излишното гориво бъде въведено директно в него, заедно с достатъчно кислород за изгаряне на горивото. Това не е проблем със самия преобразувател, а в резултат на проблем с горивната система или запалване, което позволява на неизгорялото гориво да премине през двигателя и след това да се придвижи надолу в конвертора. Ако основната причина не е коригирана, новият конвертор също ще се стопи.

В: КАКВО Е ПРИЧИНИЛО МОЯ КОНВЕРТОР ДА СЕ ЗАПУШИ (ЗАГУБА НА МОЩНОСТ)?

О: Ако преобразувателят работи твърде дълго при висока температура, субстратът може да се стопи и да се превърне в твърда маса вътре в конвертора. Автомобилът може да изглежда бавен, сякаш имаше загуба на мощност. Други причини могат да бъдат: 1) Конвертор нагоре по веригата да е прекъснат и отломките да са запушили компонентите надолу. 2) Корпусът може да се повреди и да не задържи керамиката в правилната позиция, като и позволява да се измести и да блокира потока на отработените газове.

В: КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ХИМИЧНОТО ЗАМЪРСЯВАНЕ НА КОНВЕРТОРА (ОТРАВЯНЕ)?

Отговор: Ако след кратък период от време смененият каталитичен конвертор откаже, основната причина за първоначалната повреда не е отстранена. Някои причини са замърсяване със силиконови уплътнители; течове на охлаждащата течност; запълване с масло; и горива с високо съдържание на сяра и / или богати горивни смеси, които образуват въглеродни отлагания, могат бързо да покрият субстрата, като по този начин предотвратяват неговата ефективна работа.

В: КАКВО Е ТРИПЪТЕН КОНВЕРТОР?

О: Трипътен преобразувател (известен също като конвертори за окисление / редукция) е предназначен да контролира нивата на въглероден оксид, въглеводороди и азотни оксиди. Някои трипътни преобразуватели са оборудвани с тръба за впръскване на въздух и този допълнителен въздух (който идва от въздушната помпа) подпомага химическата реакция в окислителния катализатор. Уокър преобразувателите използват трипътни катализаторни технологии и работят в двупосочен режим (контролиране на въглеводороди и въглероден оксид) за по-стари превозни средства, изискващи двупосочен конвертор.

В: МОГА ЛИ ДА ИЗПОЛЗВАМ СТАНДАРТЕН УНИВЕРСАЛЕН КОНВЕРТОР ЗА ПРЕВОЗНО СРЕДСТВО С ДИЗЕЛОВ ДВИГАТЕЛ?

О: Не. Дизеловият двигател има различни изисквания за емисии, а конверторът за бензинови двигатели няма да работи с дизелов двигател.

В: ВЪТРЕШНИТЕ ЧАСТИ НА МОЯ КАТАЛИТИЧЕН КОНВЕРТОР СЕ СТОПИХА САМО НЯКОЛКО МЕСЕЦА СЛЕД МОНТАЖА. БЕШЕ ЛИ МОЯТ КОНВЕРТОР ДЕФЕКТЕН ОТ ЗАВОДА?

О: Не. Разтопяването на конвертора се дължи главно на прекъсване в запалването на двигателя. Неизползваният въздух и гориво в резултат на прекъсване на запалването на двигателя ще предизвикат интензивен огън в каталитичния конвертор, който ще го повреди вътрешно. Нормалните работни температури на конвертора са 260-450 ° С, а и до 650 ° С, когато превозното средство е под голямо натоварване. За да се разтопи субстрата на каталитичния конвертор, температурата вътре в конвертора трябва да надвиши 1100 ° С.

В: ЗАМЯНАТА НА МОЯТ КОНВЕРТОР С НОВ, ЩЕ ЕЛИМИНИРА ЛИ КОДЪТ P0420 / P0430?

О: Няма гаранция, че смяна на преобразувателя ще отмени кода за грешка. Ако има проблем с мощността на двигателя и той не е ремонтиран, кодът на неизправност P0420 / P0430 може да се повтори.

В: ЗАЩО КОНВЕРТОРЪТ МИ СЕ ПОВРЕДИ?

О: Обикновено повредите на конвертора попадат в една от следните категории:

  • Физически щети, причинени от корозия, или от деформация от голям обект на пътната повърхност.
  • Замърсяване поради прекомерна консумация на масло, вътрешно изтичане на охлаждащата течност или прекомерно натрупване на въглерод.
  • Разтопената подложка се дължи на прекъсвания в запалването на двигателя, което води до прекомерни температури на конвертора.
  • Термо-охлаждане, при което горещият конвертор се охлажда прекалено при шофиране през дълбока вода или дълбок сняг.
  • Стареенето на преобразувателя / липсата на поддръжка на двигателя – циклите на повреди на двигателя в крайна сметка ще влошат работата на конвертора.

В: ЗАЩО МИ СВЕТИ “ПРОВЕРЕТЕ ДВИГАТЕЛЯ” ИЛИ “MIL”, ДИАГНОСТИКАТА ПОКАЗВА, ЧЕ ИМАМ КОД “P0420 LOW CONVERTER EFFICIENCY”; ОЗНАЧАВА ЛИ ТОВА, ЧЕ КОНВЕРТОРЪТ ТРЯБВА ДА БЪДЕ ЗАМЕНЕН?

A: Кодът P0420 за ниска ефективност не винаги означава, че преобразувателят трябва да бъде сменен. При по-новите превозни средства може да се появи код за ниска ефективност, ако изпускателните газове не са с подходящ баланс, за да позволят на преобразувателя да работи ефективно. Опитният механик  може да е в състояние да идентифицира и разреши този проблем с помощта на инструмент за сканиране; Въпреки това, най-ефективният начин да се диагностицира това състояние е чрез използването на 5-газов анализатор.

В: ИМА ЛИ НЯКАКВИ СТЪПКИ, КОИТО МЕХАНИКЪТ МОЖЕ ДА ПРЕДПРИЕМЕ, ЗА ДА ПРЕДОТВРАТИ ПРЕЖДЕВРЕМЕННАТА ПОВРЕДА НА НОВ КОНВЕРТОР?

О: Да. Следвай тези стъпки:

  • Тъй като преобразувателите са проектирани да издържат живота на автомобила, техникът трябва да идентифицира и коригира първопричината за първоначалната повреда на преобразувателя.
  • Механикът трябва да се увери, че всички други кодове са коригирани преди инсталирането на новия конвертор. Това е особено вярно за прекъсване на запалването, проблеми с дебитомера, богати / бедни гориво-въздушни смеси и кодове за скорост на реакция на ламбда сензора.
  • Механикът трябва да провери за обновяване на софтуера на модула за управление (PCM). Ако има такива, PCM трябва да се актуализира.
  • Инспекция на налягането на охлаждащата система, за да провери за вътрешни течове, които могат да замърсят новия конвертор.
  • Поправете изпускането на изгорели газове, което може да се появи. Изпускането от ауспуха може да повлияе на работата на преобразувателя и на ламбда сензора.
  • Проверете работата на ламбда сензора – Предният сензор трябва да има добра честота, амплитуда и средна стойност 450mv. Задният трябва да бъде сравнително стабилен на празен ход, и стойност равна на или по-висока от 450mv (обикновено 650-850mv).
  • Ако и двете от горепосочените показания на ламбда сензора не са налични, превозното средство трябва да се провери с 4- или 5-газов анализатор и да се извършат ремонти.

Източник: Walker

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!