Дали GDi е толкова добър, колкото ни се струва?

29 август 2019, 13:00

Успехът на двигателите GDi (бензин с директно впръскване) означава, че те се разглеждат като потенциални заместители на дизеловите двигатели на пазара на малки автомобили. Но може би е твърде хубаво, за да е вярно?

Е, изглежда, че с оглед на икономията и ниските емисии, технологията има недостатък с поддръжката и загубата на мощност. Това обаче не означава, че няма възможност независимият сектор да предложи превантивна поддръжка и ремонт

Как работи директното инжектиране (DI)?

Чрез инжектиране на бензин под високо налягане директно в горивната камера, DI доставя горивото по-прецизно и ефективно, отколкото предишните системи за впръскване на гориво преди всмукателните клапани (PFI). Резултатът е по-пълно горене и по-ниски температури на цилиндрите, което позволява по-високи коефициенти на компресия за по-голяма ефективност и мощност. Комбинирането на DI с турбокомпресор дава още по-големи предимства в икономичността и производителността. Това дава възможност на OEM производителите да използват двигатели с по-малък обем, което води до още по-голяма ефективност.

Но поради положението на инжекторите (вътре в цилиндъра) те са в пряк контакт със саждите, отделени от изгореното гориво. Саждите се отлагат върху върха на инжектора и пречат на точността и пулверизацията на впръскването.

Вторият проблем е, че тъй като инжекторите не впръскват през всмукателния клапан, клапанът подлежи на допълнително натрупване на отлагания, тъй като почистващите препарати, които са в горивото, не контактуват с клапана. Тези натрупвания могат да се засилят от отлаганията на бензинови пари.

За да намалят загубите от триене и да подобрят икономичността, двигателите GDi използват по-леки и по-слабо напрегнати бутални пръстени. Пружинната сила при по-старите двигатели беше по-висока от 30psi, но при новите GDi двигатели могат да бъдат с 60% по-малко. Също така коефициентите на компресия на двигателя са се увеличили от 9: 1 до 14: 1. Това повишено налягане създава по-голямо усилие върху пръстените с ниско напрежение.

Буталните пръстени трябва да предотвратяват проникването на масло, както и гориво и горивните газове между буталото и цилиндъра.Замърсяването на картера компрометира смазването и насърчава разграждането на маслото, което прави маслото по-податливо на сгъстяване. Когато маслото се сгъсти, и попадне зад пръстените, има тенденция да залепва. С течение на времето то се втвърдява и ограничава функцията на пръстена, намалявайки компресията и позволявайки проникване на още повече газове, сажди и гориво в маслото.

Влиянието върху компресията също е характеристика. Тестван Ford 2.0 GDi загуби 8% компресия в три цилиндъра след само 11 000 мили. Mazda 3 загуби до 14% за 36 167 мили при същите условия на теста.

Докато двигателите на GDi са известни с ефективността си, борбата между буталните пръстени с ниско напрежение и високото работно налягане в крайна сметка ще ерозира горивната ефективност и ще намали мощността.

Превантивни работи по поддръжката

Изследванията показаха, че превантивният режим на поддръжка може драстично да ограничи проблемите, които ще повлияят на GDi двигателите.Механиците трябва да се стремят да поддържат инжекторите чисти от твърди изпечени отлагания, поддържайки целостта и забавяйки окисляването на маслото. По време на смяна на маслото, старото масло също трябва да бъде почистено от всички критични места.

Източник: PMM Online

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!