Стартерът не развърта двигателя, когато е горещ

9 септември 2019, 13:00

Ако стартерът ви лесно задвижва студен двигател, но „се влачи“ или задвижва много бавно, когато е горещ, може да има проблем с „топлинно претоварване“. Преди да осъдите стартера като лош, трябва да извършите системна диагностика на батерията, кабелите и стартера.

Ако приемем, че резултатите от диагнозата са в приемливи граници и стартера развърта добре, когато е студено, това е вероятно състояние „топлинно претоварване“. Какво точно е стартерно “топлинно претоварване”? Без да навлизате във физиката на топлопроводимостта или в закона на Нютон за конвективното охлаждане, просто е въпрос на стартера да абсорбира и задържа топлина от източници под капака на двигателя, като изпускателния колектор. Тази абсорбирана топлина увеличава съпротивлението на електрическите проводници вътре в стартера. Допълнителното съпротивление води до това, че стартерът изисква по-силен ампераж, отколкото обикновено, когато се охлади. След като топлината под капака загрее батерията, кабелите и стартера, се достига „точка на прекъсване“ по отношение на общото количество съпротивление, което един стартер може да приеме (и все още да функционира правилно).

Общият ефект от цялото това нежелано съпротивление е драстично намалена сила на тока, което от своя страна означава, че стартерът не е достатъчно захранен с ток и следователно или се върти много бавно или изобщо не се върти. Соленоидът на стартера е еднакво уязвим към това състояние и по този начин може изобщо да не го активира. Друг пропускан принос за „топлинно претоварване“ са корозиралите кабели на батерията. В определен момент почистването на клемите и съединителните точки на акумулатора може да не помогне вече, ако корозията се е разпространила по цялата дължина на кабелите. Външната изолация на кабела „скрива“ корозията.

Загряването от топлината обикновено може да се реши чрез инсталиране на термозащита върху стартера; това ще отразява топлината далеч от стартера. Всъщност много превозни средства първоначално са оборудвани от завода производител с топлинен щит. За съжаление, те често се изхвърлят при подмяна на стартера. Вероятно можете да намерите използван топлинен щит в някоя автоморга или да получите нов от вашия магазин за авточасти. Други поправки могат да включват обновяване на кабелите на батерията с по-мощен кабел или инсталиране на батерия с по-голям капацитет. Всичко, което ще поддържа стартера охладен или ще позволи по-голяма сила на тока на стартера, трябва да помогне значително.

Източник: BBB INDUSTRIES

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!