Развитие и тенденции за искровите свещи – скъпоценни метали

11 септември 2019, 6:00

Зад всякакъв вид технически иновации, които движат автомобилния свят в бъдещето, се крие богатство от наука и инженеринг, които правят такива иновации възможни. Появата на свещите от благородни метали не се различава.

С необходимостта да се съобразят с непрекъснато увеличаващите се стандарти за ефективност и емисии, производителите на автомобили се състезават да вдигнат летвата в производителността на свещите през последните три десетилетия . Използването на благородни метали като платина и иридий при производството на свещи, за разлика от използването на никел, доведе до свещи, които могат да издържат много по-дълго и да предлагат по-добри показатели от запалителните свещи в обращение преди средата на 80-те години. По-конкретно, в процеса на производство на запалителни свещи са въведени благородни метали, тъй като техните точки на топене са по-високи: точката на топене на иридия е 2450 ° C, на платината е 1770 ° C, а на никелът е 1453 ° C.

По-високата точка на топене на иридий и платина позволява на производителите на свещи да намалят диаметъра на централния електрод. Колкото по-малък е диаметърът на централния електрод, толкова по-ниско е напрежението, необходимо за запалването на искрата. По-фината точка означава, че електродът може да абсорбира топлината по-лесно и по-бързо, което води до подобрено ускорение, разход на гориво и по-плавен празен ход.

Основи за медна запалителна свещ

Медните свещи имат тела, изработени от мед с централни електроди, състоящи се от никелова сплав. Тези свещи изискват по-високо напрежение за да функционират от свещите от благороден метал. Тъй като никеловата сплав е по-мека от иридия и платината, медните свещи се износват по-бързо от свещите от благороден метал. (Много от тях имат препоръчителен интервал на обслужване около 50 000-80 000 км.). По тази причина медните свещи се използват в по-стари автомобили с ниско напрежение, при запалителни системи с дистрибутор . Трябва да се отбележи, че докато медните свещи обикновено са подходящи за по-стари автомобили, някои по-нови превозни средства с високоефективни двигатели са проектирани за работа с медни свещи. Винаги проверявайте ръководството на производителя, ако има съмнение за това кой вид свещи се препоръчват.

Основи за платинова запалителна свещ

Платинените свещи са въведени в средата на 80-те години на миналия век и бързо се наложиха със своите термоустойчиви и износоустойчиви свойства, които им позволиха в някои случаи да издържат над 160 000 км., без да се нуждаят от подмяна. Платинените свещи работят при по-високи температури от медните. Това помага да се намалят депозитите, нагара и отлаганията. Въпреки че тези свещи предлагат висока производителност и по-дълъг живот, тези показатели имат цена. Обикновено платинените свещи струват два до четири пъти повече от традиционните свещи, но могат да компенсират разликата в цената с голямия си експлоатационен живот. Тези свещи се използват в по-нови автомобили с електронни системи за запалване, базирани на дистрибутори. Някои системи без дистрибутор също изискват такива свещи.

Основи на иридиева запалителна свещ

Иридиевите свещи на излязоха на пазара в средата на 90-те години. Тъй като иридиумът е един от най-твърдите метали в света, той е много устойчив на искрова ерозия. При тези свещи свойствата на иридия намаляват значително необходимото напрежение на запалването и допринасят за подобряване на разпространението на фронта на пламъка в горивната камера. Срокът на експлоатация на иридиевите свещи е двойно по-дълъг от този на стандартните и може да бъде до 25 процента по-дълъг от този на платинените свещи.

Двойни платинени / двойни иридиеви свещи

Двойни платинени и двойни иридиеви запалителни свещи са разработени за използване в запалителни системи без дистрибутор с т. нар. „изгубена искра“. В тези приложения както централният електрод, така и страничният електрод имат пластини от благороден метал, които позволяват да се движат искри в двете посоки, без да се предизвиква прекомерно износване на електрода. При такта на компресията при превозни средства с тези видове свещи запалването се подава от централния електрод към страничния електрод. Обратно, при изпускателния ход на партниращия цилиндър искрата преминава от страничния електрод към централния електрод.

Интервали за подмяна

Препоръчаните от производителя интервали за подмяна на свещи през последните години обикновено са в обхвата от 160 000 до 190 000 км. през последните години благодарение на ефективността на свещите от благороден метал, но тези запалителни свещи могат да продължат да се представят отлично много дълго след достигането на тези интервали. Важно е обаче да следите работата на запалителните свещи, когато те се приближават до 160 000 км. пробег. Тъй като електродите се износват с течение на времето, запалителните свещи изискват повече напрежение, за да запалят искрата. Ако това износване остане незабелязано, това напрежение може да доведе до записване грешки и светване на съответната лампа на таблото.

Необходимо е незабавно да се вземат мерки срещу липсата на искра, тъй като то води до загуба на енергия и преразход на гориво. Това, което често остава незабелязано, е, че прекъсванията на искрата води до увеличаване на неизгорелите въглеводородни емисии. Когато това не бъде открито навреме, каталитичният конвертор може да се прегрее поради излишъка на въглеводород, който трябва да преработи. Прегряването е основна причина за повреда на каталитичния преобразувател и често налага подмяна му, когато не се полагат грижи за него.

Най-добри практики за инсталиране

Винаги се уверете, че при подмяна на запалителни свещи използвате части със същия диаметър, стъпка и дължина на резбата, както е посочено от производителя.

Според екипа за техническа поддръжка на NGK „Техниците трябва да имат предвид, че повечето автомобили от по-новите модели излизат от завода със свещи от благородни метали и трябва да бъдат заменени с такива. Инсталирането на алтернативни свещи може да доведе до загуба на гориво и производителност.

Промяната идва бързо в днешния автомобилен пазар. И макар размерът и формата на свещите да се намаляват в бъдеще, за да се поберат по-добре в свиващите се отделения на двигателя, използването на свещи от благороден метал е нещо, което се очаква да продължи в обозримото бъдеще.

Източник: knowyourparts

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!