Пет съвета за диагностика на шум от ремъка

12 септември 2019, 13:00

Една от най-трудните задачи за OEM-производители е проектирането на ремъчната система. Има много сили, действащи върху системата, които трябва да бъдат взети под внимание. Ако те се комбинират правилно, ремъкът ще бъде тих, ефективен и ще издържи 100 000 км. Ако това не се постигне, ремъкът ще шуми или ще намалява мощността на двигателя. За техниците работата е още по-трудна. Променливи, които инженерът не е взел предвид, могат да поставят ремъка и вашите диагностични умения на тест. Ето пет техники, които можете да използвате за решаване на проблеми с шума на ремъка.

1.Демонтирайте ремъка

Ако имате труден за идентифициране шум от задвижващия аксесоарен ремък, опитайте да свалите ремъка и да стартирате двигателя. Ако шумът все още е налице след свалянето на ремъка, може да имате проблем с тампоните на двигателя или веригата / ремъка за синхронизация. При изключен ремък е задължително да се изследват ремъците, обтегача и отклоняващите ролки за потенциални проблеми като износени лагери.

2. Проверете обтегача

С подходящ инструмент раздвижете обтегача и преместете рамото в целия му обхват на движение най-малко три пъти. Усетете за пружинно усилие, заедно с плавно движение през целия ход. Всяко движение със затягане или насичане на хода може да показва проблем с пружината или лагера. Рамото трябва да се движи нагоре и надолу. Всяко странично движение може да показва лошо лагеруване или счупена пружина. Вътре в някои обтегачи на ремъка, невидим за повечето техници, е механизъм за затихване, който поглъща ударите. Прекомерните вибрации или движение на обтягащото рамо е резултат не само от слабо усилие на пружината, но и износен механизъм за амортизация на вибрациите. Това прави обтегача износваща се част с ограничена продължителност на живота.

3. Напръскайте ремъка

През 50-те години трикът на продажбата за продажба на нов ремък беше пръскане на въртящ се ремък, за да се покаже, че той приплъзва и че шумът изчезва, когато е мокър. Този трик отпадна, когато многопистовите ремъци станаха по-популярни. Но този тест може да се използва за диагностициране на износени лагери, като се елиминира шумът от ремъка, който може да бъде причинен от проблем с подравняването на ролките. Използвайте само вода; напръскването с други материали ще повреди съвременните ремъци EPDM и ще причини повече шум.

4. Погледнете в каналите

Подобно на гумите, при триенето между ремъка и шайбите се износва ремъка, обикновено по върховете и стените на ребрата. В крайна сметка каналите на шайбите ще опрат върху долната част на ребрата на ремъка и тогава ремъкът ще започне да се изплъзва. Според един доставчик на ремъци, едва 5% загуба на материал от ребрата и повърхностно износване може да повлияе на ефективността на ремъка, а само 10% приплъзване на ремъка може да повлияе на цялостната управляемост на автомобила. Производителите на ремъци имат прости инструменти, които могат да измерват дълбочината на канала , общата дебелина и пукнатините, за да определят износването.

5. Проверете подравняването

Инструментите за проверка на подравняване на шайбите могат да ви помогнат да изключите проблеми с подравняването. Те могат да ви дадат спокойствието, че няма шайба, която не е в съосие. Освен това е чудесен инструмент, ако имате много работа свързана с усилватели на волана или смяна на компресори за климатик.

Прочетете още: Диагностика на повреди по ангренажния ремък.

Източник: UNDERHOOD SERVICE, Know your parts

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!