VVT: Променливо газоразпределение

14 септември 2019, 7:00

След началото на 90-те години почти всички автомобилни производители са въвели система за променливо газоразпределение (VVT) в производството. VVT системите предлагат по-голяма мощност при по-високи обороти.

VVT системите са лесни за диагностициране. Повечето части не се обслужват и имат интегрирани сензори. При конвенционален двигател изпускателните и всмукателните клапани са отворени или затворени в зависимост от положението на коляновия вал и моделът не може да бъде променян. С VVT е възможно моментите на отваряне и затваряне да бъдат променяни, за да съответстват на оборотите на двигателя, изискванията за въртящия момент и припокриването на клапаните (едновременно отворени всмукателен и изпускателен клапан). Това увеличава както производителността, така и икономията на гориво. Друго голямо предимство на VVT е способността му да частично да разтоварва коляновия вал чрез отваряне на клапана преди края на такта на горенето.

VVT системите направиха клапаните за рециркулация на отработените газове (EGR) остарели. EGR клапаните доставят изгорели гозове, причиняващи азотни оксиди обратно във всмукателния колектор. Системата VVT контролира газоразпределението за оставяне на инертен газ в горивната камерата за следващия цикъл на горене, като по този начин контролира температурата на горене и производството на азотни оксиди.

VVT диагноза

Две са често срещаните кодове за грешки от механиците, работещи с VVT системи. Това са P0011 и P0021 (сензор за положение на разпределителния вал „Bank 1“ и сензор за положение на разпределителния вал „Bank 2“, съответно). Тези кодове (като всеки код) не означават еднозначно, че сензорът е повреден, така че проверете VVT системата и сензора за повреда. Някои от често срещаните области, които трябва да се разгледат, са: синхронизация на клапаните, клапан за управление на маслото, проверка на филтъра за маслото, синхронизация / зъбни колела на разпределителния вал и електрическата част, както и PCM модула. Първото нещо, което трябва да направите, е да проверите маслото, защото мръсното масло може да доведе до натрупване на утайки, което може да запуши маслените канали, което да доведе до повреда. Липсата на редовна поддръжка е голям проблем при VVT системите.

В бъдеще VVT системите ще бъдат доста често срещани, поради производителността и ползите за емисиите, които имат.

Източник: knowyourparts

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!