Проверка на сензора за износване на спирачната накладка

24 септември 2019, 13:00

Сензорът за износване на накладките е прост компонент, който играе критична роля в безопасността на автомобила и затова не бива да се пренебрегва, според ELTA Automotive.

Има много фактори, които влияят колко бързо се износват накладките. Променливи като стил на шофиране, пътни условия, какъв вид пътища обикновено се използват и с каква скорост се изминават, както и качеството на накладките и дисковете, затрудняват прогнозирането на живота на спирачната накладка.

Това, което е добре известно обаче, е, че под определено ниво на износване, ефективността на накладките и впоследствие на цялата спирачна система намалява значително. Предизвикателството, с което се сблъскват производителите на превозни средства, е как да сигнализират на водача, след като спирачните накладки достигнат тази точка.

Най-основната форма на индикация за нивото на спирачната накладка беше жлеб, врязан в профила на триещото съединение. След като жлебът вече не се вижда, накладките трябва да се подменят. Това разбира се включва визуална проверка, така че не е идеална от гледна точка на водача.

Друга проста форма на индикация включва вграждане на метална пластина в накладката на нивото, на което е достигнато максималното и износване. В този момент металната пластина контактува със спирачния диск, предизвиквайки силно свирене. Ефективен, но малко груб начин.

Първите „сензори“ за износване на спирачните накладки (а не индикатори) се появяват през 70-те години на миналия век и се състоят от жичен контур със слаб ток, преминаващ през него. След като спирачната накладка премине приемливото ниво на износване, контурът на сензора се свързва със спирачния диск. Това създава отворена верига и светва предупредителна лампа. Тези основни датчици обаче са били склонни към повреди, причинени от корозия, и подмяната им понякога се избягва чрез простото свързване на двата проводника, като оставя водача без индикация за износването на накладката.

Днес най-модерните сензори за износване на накладките се вграждат в немски марки като BMW и Mercedes. Тези двустепенни сензори имат две паралелни резисторни вериги – една на по-високо ниво, а втората на най-ниското приемливо ниво на износване.

Съпротивлението в сензора се увеличава при разкъсване на първата верига и става отворена верига, когато и втората е прекъсната.

Работейки заедно с първата верига на сензора за износване на спирачната накладка и вземайки предвид информацията за скоростта на колелата, спирачното налягане и температурата, както и разстоянието, което вече е покрито от накладките, модулът DSC на автомобила (динамичен контрол на стабилността) изчислява прогнозния живот на накладки и прогнозира интервал на смяна. Това често се показва на водача чрез информационната система на автомобила.

Поради важността на тяхната надеждност и точност, сензорите за износване на накладките трябва да се проверяват редовно и да се сменят, ако има признаци на повреда на скобите или окабеляването. Те трябва също така да се подменят, разбира се, при всяка смяна на накладките. За разлика от едностепенните сензори, тук не може да измамите системата, за да се избегне подмяната на двустепенния сензор и тъй като те са сравнително евтин компонент, има смисъл да ги замените, докато работите върху спирачките на автомобила.

След приключване на подмяната на накладките / сензорите, техниците трябва да не забравят да нулират индикатора за експлоатационния живот на накладката, преди да предприемат тест.

Чрез бързо разширяващата се гама VXPRO, ELTA Automotive предлага цялостна гама от сензори за износване на накладките, които са проектирани, за да отговорят на специфичните изисквания на специалистите от пазара за оригинално оборудване.

Източник: PMM Online

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!