Как да тестваме подгревните свещи

30 септември 2019, 11:00

Подгревните свещи осигуряват стартирането на вашия дизелов автомобил – без значение колко е студено. Разположени обикновено във всеки цилиндър на вашия двигател, те гарантират, че колата ви ще изгаря горивото ефективно, с минимални отработени вредни газове. Но какво можете да направите, ако започнете да подозирате, че свещите ви не работят толкова добре, колкото би трябвало да бъдат?

Как можете да разберете дали свещите ви трябва да бъдат тествани?

Има три основни признака, които показват, че трябва да тествате и евентуално да замените подгревните си свещи:

  1. Бял дим от ауспуха
    Ако една или повече от свещите ви са дефектни, това ще позволи на дизеловото гориво да изтече в изпускателните тръби. Докато ауспухът се загрява, изтичащото гориво ще изгори и ще произведе бял дим. Това ще продължи само няколко минути след като стартирате двигателя.
  2. Трудно стартиране
    Въпреки че все още можете да шофирате с една повредена подгревна свещ, ще ви бъде изключително трудно да стартирате автомобила си веднага ако откажат две или повече свещи, дори ако времето е топло. Важно е да се отбележи, че проблем със стартирането на автомобила ви също може да бъде симптом на проблем в горивната система или батерията.
  3. Недостатъчна мощност на двигателя
    Освен че затруднява стартирането, повредените подгревни свещи ще затруднят гладкото управление на автомобила ви поради неправилното стартиране на горенето, което намалява мощността и ефективността на двигателя.
Как да тествате подгревните свещи

Важно е да използвате правилния инструмент за тестване на свещи, тъй като използването на грешен инструмент може да повреди вашите свещи и система за запалване. Препоръчваме тестера за свещи на Beru, тъй като тества подгревните свещи бързо и лесно, като дава ясни резултати всеки път, независимо от напрежението, което използва вашата система.

Необходими материали
  • Тестер за подгревни свещи на Beru
  • Основен комплект ръчни инструменти
  • Фенерче

1. Изключете свещта

Повечето подгревни свещи са монтирани в цилиндровата глава и са бъдат свързани с дебела шина или кабел. Отстранете всички капаци, които може да възпрепятстват достъпа до свещта. След това изключете акумулатора на автомобила и електрическите проводници, свързани към свещта, за да предотвратите токов удар.

2. Тествайте свещите си

Свържете тестера към батерията – черния кабел към минусовата клема, а червения към  положителната. След това свържете синия кабел към свещта. Тестерът подлага подгревната свещ на 10 секунди тест при реални условия.

3. Резултати от теста

Резултатите са ясни. Ако подгревната свещ работи както трябва, се изписва символа “ОК” и циферблатът светва със зелена светлина. Ако обаче фоновата светлина е червена, подгревната свещ е дефектна и трябва да бъде сменена.

4. Повторете и заменете (ако е необходимо)

Повторете теста за другите свещи на двигателя. Ако трябва да се смени една свещ, се препоръчва да ги смените всички. И не забравяйте да тествате всички нови свещи, преди да ги инсталирате.

Предимствата на BERU Glow Plug Tester са:

  • Бърз и лесен за използване
  • Може да тества отделни свещи
  • Автоматично измерва напрежението на подгревната свещ (от 3,3 до 15 волта)
  • Защита от късо съединение и обратно напрежение

Прочетете още: Проблеми с подгревните свещи

Източник: fmmotorparts

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!