Монтиране на буталата в двигателя

7 октомври 2019, 6:00

За какво трябва да внимаваме, когато монтираме бутала? Когато инсталирате бутала, има много неща, за които трябва да внимавате – от безпроблемно осигуряването на сглобката на буталата и мотовилките и правилното поставяне на буталата в цилиндъра до тестването на двигателя. Нашето ръководство показва как да изпълните някои от тези стъпки и предоставя ценни съвети за работа с бутала.

Сглобяване на бутала и мотовилки

Преди да инсталирате мотовилките, те трябва да бъдат проверени за изкривяване и усукване с подходящ инструмент за тестване. Позиционирайте буталото и мотовилката според посоката на монтаж. Смазаният бутален болт внимателно се вкарва в отворите на буталото и в отвора на мотовилката. За бутала с по-плътна сглобка на буталния болт, поставянето му е по-лесно, ако буталото се нагрява до прибл. 40 ° С.

 

 

За плаващи бутални болтове се използват зегерки за фиксиране на болта. Използваните фиксиращи пръстени не трябва да се използват повторно. За да се предотвратят трайни деформации, зегерките не трябва да се притискат прекалено силно.

Дали зегерките са се заключили безопасно в каналите, можете да проверите, като леко ги завъртите. Хлабината на задържащия пръстен трябва винаги да е в посока на хода на буталото.

Сглобяване на мотовилка с неподвижен бутален болт
Отворът в горната глава на мотовилката трябва да има стегнатост към болта. За монтажа мотовилката трябва да се нагрее до 280 – 320 ° C (без открит пламък!). След това бързо поставете добре смазания и студен болт в отвора на мотовилката. За да се гарантира правилното позициониране на болта в мотовилката, трябва да се използва подходящ инструмент за спиране на болта в определено положение.

Проверка на буталните пръстени

Проверете дали пръстените могат да бъдат завъртани свободно в каналите на буталото.

За бутални пръстени, обозначени с “TOP”, маркировката трябва да сочи към челото на буталото. Това гарантира, че предвидената функция работи.

Спирални разширители за маслосъбирателните пръстени

Краищата на спиралния разширител трябва винаги да са точно срещу краищата на маслосъбирателния пръстен. При спирални разширители с тефлонова обвивка, обвивката се опира на съединяването на пръстена. В допълнение, за спираловидни разширители с кука е важно куката да се локализира в хлабината на ключа на пръстена.

 

Спирален разширителен пръстен с кука за локализиране
1 Маслосъбирателен пръстен
2 Фиксираща кука

Маслосъбирателен пръстен от 3 части

По време на опаковането и транспортирането спиралните краища са свободни и могат да се плъзгат един над друг. Възможно е позицията да бъде коригирана преди инсталирането. И двете цветни маркировки в спиралните краища трябва да са видими. Ако те не се виждат, спиралата се припокрива и пръстенът не работи. Съчленените елементи на маслосъбирателния пръстен от три части (двете стоманени релси и пружината на разширителя) трябва да бъдат обърнати един срещу друг на 120 ° преди монтажа.

 

Поставяне на буталото в цилиндъра

Почистете добре цилиндровия блок. Уверете се, че всички плъзгащи се повърхности не са замърсени и добре смазани. Стегнете буталните пръстени със скоба, за да можете да плъзнете буталото в цилиндъра без съпротивление.

 

Прочетете още: Монтаж на бутални пръстени.

 

Източник: MS Motorservice

 

 

 

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!