Електрическата вакуумна помпа предлага множество опции

22 октомври 2019, 6:00

Pierburg разработва вакуумни помпи за усилватели на спирачките от десетилетия. С настоящия модел EVP40 доставчикът предлага електрическа опция, която работи при поискване и поставя високи стандарти по отношение на здравина, устойчивост на температура и шум. Може да се използва в хибриди и електрически превозни средства, както и в превозни средства с конвенционални двигатели. Аналогично на милионите механични вакуумни помпи по целия свят, компанията произвежда и електрическата вакуумна помпа EVP 40. Производствените мощности са в заводът на Пиербург в Харта, Германия, и съвместното предприятие Pierburg Huayu Pump Technology (PHP) в Шанхай, Китай.

Вакуумна помпа EVP 40

В съвременните бензинови двигатели електрическата вакуумна помпа винаги осигурява достатъчно ниво на вакуум за безопасно и лесно спиране – без постоянната загуба на енергия на механичната помпа. Като прави помпата независима от двигателя, системата позволява по-нататъшно повишаване на ефективността, варираща от разширен режим на старт / стоп до режим на изцяло електрическо задвижване (EV режим). Това допринася значително за намаляването на вредните за околната среда емисии.

В компактен електромобил (BEV), помпата показа отлични характеристики по време на високопланински тестове на алпийския път Grossglockner в Австрия.

Пробег, издръжливост и ефективност

При проектирането на EVP 40, големият опит на производителя в разработването на механични помпи се оказа от голяма полза. Специален акцент беше поставен върху надеждността и дълголетието, тъй като оперативността на превозното средство трябва да се гарантира по всяко време, а спирачната система в частност има най-голям приоритет. Издръжливостта и надеждността бяха ключови проблеми, така че помпата трябваше да премине през обширна програма за изпитване при всякакви условия, включително температурни тестове от -40 ° C до +120 ° C. За нужната ефективност е специално разработен нов, здрав мотор с четки без електроника.

Шум, вибрации и рязкост (NVH)

Електрическата вакуумна помпа се използва в хибриди, електрически превозни средства и автомобили с конвенционални двигатели. Следователно шумът, генериран от помпената система, трябва да бъде толкова нисък, че да не се чува по време на движение. Това е особено важно за електрическите превозни средства и хибридите, които естествено работят тихо. Тъй като помпата и интегрираният двигател бяха цялостна вътрешна разработка, можеше да се намерят директни решения за закрепване и да се избегнат скъпи елементи за гасене на вибрациите. Цялата система показва отлично разделяне на шума от структурата и ниски емисии. По този начин може да се монтира върху компоненти на тялото, без да причинява вибрации в конструкцията.

Основна информация: Електрически вакуумни помпи

Механичните вакуумни помпи, които са пряко свързани с двигателя с изгаряне, са рентабилни, но имат недостатъка, че работят непрекъснато по време на работа на превозното средство без нужда – дори при високи скорости, в зависимост от режима на работа. Електрическата вакуумна помпа, от друга страна, се изключва, ако спирачките не се задействат. Това намалява разхода на гориво и емисиите. В допълнение, отсъствието на механичната помпа облекчава натоварването на системата за смазване, тъй като няма допълнително масло за смазване на вакуумната помпа. Следователно маслената помпа може да бъде по-малка, което от своя страна увеличава ефективността. Друго предимство: налягането на маслото се увеличава в стандартната точка на монтаж на механичната вакуумна помпа – обикновено в главата на цилиндъра.

С хибридите електрическите вакуумни помпи позволяват изцяло електрическо шофиране с изключен двигател с горене, като същевременно поддържат напълно усилването на спирачките.

Източник: Pierburg

Още информация за електрическата вакуумна помпа.

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!