Сензори за следене на налягането в гумите (TPMS)

11 ноември 2019, 13:00

TPMS е електронна система, която следи налягането на въздуха в гумите. Ако гумите са недостатъчно или прекалено надути, TPMS активира предупредителна светлина на таблото за управление. Когато светлината е постоянна, това означава, че трябва да се провери налягането в гумите.

TPMS сензорите могат да станат объркващи с всички различни модели и видове на пазара и с различни процедури за програмиране / обучаване на сензорите. Тук Ryan’s Automotive  обяснява   някои от разликите.

Видове сензори

OE сензор за директен монтаж

В списъкът с приложения за сензори за OE Direct Fit има много различни номера на части, специфични за определени превозни средства.

Независимо дали са закупени от производителя на превозното средство или от доставчици от афтърмаркет пазара, тези сензори се доставят със специфичния протокол и идентификационния код за това превозно средство, вече програмиран в сензора. След това идентификационният код трябва да бъде научен от автомобила чрез диагностичен уред, ръчна процедура или по друг начин, който производителят посочи.

Универсални сензори

Универсалните сензори обхващат голям набор от превозни средства (в зависимост от марката на сензора) и позволяват на центровете за гуми / сервизите да съхраняват малко количество сензори. В много случаи има само един номер на частта, необходима за покриване на 95% от автопарка. Има 2 основни типа универсални сензори.

Тип 1: Някои универсални сензори се предлагат без зареден софтуер . След това тези сензори се програмират по двата различни начина, обяснени по-долу .

Тип 2: Други универсални сензори имат всички протоколи, които вече са заредени в сензора, така че TPMS   инструментът просто активира правилния протокол за избраното от вас превозно средство. Това позволява много по-късо време за програмиране в сравнение с универсалните сензори без софтуеър.

И за двата вида по-горе, след като се зареди правилния протокол, трябва да се въведе дадения идентификационен код и идентификационният номер за да бъде разпознат от превозното средство.

Видове процедури за програмиране (универсални сензори)

1: Клониране. Ако старият сензор все още е четим, протоколът и идентификационният код могат да бъдат прочетени от стария сензор и записани директно към новия универсален сензор чрез специализиран инструмент Tpms. В този случай не се изисква повече работа, тъй като универсалният сензор вече ще бъде идентичен с оригиналния сензор. Това е голямо спестяване на време.

2: Програмиране чрез марка / модел. Ако старият сензор не е наличен или не е четим, тогава правилния протокол може да бъде избран чрез инструмента Tpms, като въведете правилната марка и модел. След като протоколът бъде зареден към сензора, той е готов за кодиране. Случайният идентификационен код може да бъде създаден от инструмента Tpms, а някои Tpms инструменти ви позволяват да въведете идентификационния номер, който искате да използвате (Това е много полезно, ако можете физически да прочетете идентификационния код от стария сензор. Ако можете да направите това, няма нужда от следващата стъпка). Тогава, в зависимост от производителя, идентификационният код ще бъде въведен с помощта на диагностичен уред или в някои случаи чрез процедура за ръчно обучаване.

Източник: Padraic Deane

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!