Автомобилните централи в Източна Европа трябва да се адаптират или да умрат в електрическата ера

3 декември 2019, 13:00

В леярна зад вековна чешка пивоварна машина механичен робот излива разтопен алуминий в леярска форма. След секунди блестящите капаци на помпата за дизелови двигатели се подлагат на проверка.

Съвременната производствена линия в Motor Jikov Group в Ческе Будейовице, близо до границата с Германия и Австрия, работи с пълна скорост, за да доставя поръчки на Volkswagen Group за камиони Scania.

Но подобренията, които струват милиони долари, представляват повече от успеха на добре управляван среден бизнес. Ръководителите на компанията ги разглеждат като въпрос на живот и смърт в отрасъла на индустрията, обхваната от екзистенциален страх.

Volkswagen Group строи автомобили от различните си марки, включително SUV на Audi, в завода си в Братислава в Словакия.

Повече от сто компании като Мотор Жиков са разпръснати из Чехия, крепост на европейската автомобилна индустрия и стълб на националната икономика. Те обслужват фабрики, които създават автомобили, задвижвани от двигатели с изгаряне – и са притиснати от нарастването на електрическата мобилност.

„Въпросът е кои компании са способни да оцелеят“, каза генералният директор на „Мотор Жиков“ Мирослав Дворжак. „За нас това означава най-вече огромна инвестиция, за да достигнем нивото на напълно нов тип продукти.“

Чехия и Словакия, бившият й партньор във федерацията, правят повече автомобили на човек, отколкото всяка друга държава в света. В огромната мрежа от производители на компоненти работят почти два пъти повече хора отколкото в самите фабрики за автомобили.

Привлечени от евтината квалифицирана работна сила и близостта до основните европейски пазари, чуждестранните инвестиции създадоха индустрия, която произвежда милиони автомобили с лога на Volkswagen, Skoda, Hyundai, Kia, Peugeot и Land Rover.

Разтърсването на индустрия, доминирана от традиционните автомобили в продължение на 120 години, настройва доставчиците един срещу друг, в конкуренция за свиващия се обем от поръчки.

В крайна сметка тази тектонична промяна ще ги принуди да заменят около половината от общата си продукция, според Дворжак. Продажбите на чешките производители на авточасти са 460 милиарда крони (20 милиарда долара), за миналата година, от които три четвърти са били износ.

Повишаването на иновациите и затягащите екологични норми засяга всички кътчета на автомобилния свят.
Само преди две седмици Елон Мъск обяви, че Tesla Inc. ще построи новата си фабрика в Германия, родното място на двигателя с вътрешно горене.

Тенденцията рискува да създаде икономически и социални разриви в Чехия и Словакия, където автомобилните инвестиции са доминиращ двигател на трансформацията на икономиката след падането на комунизма преди 30 години.

Принос в големи размери

„В момента сме в доста опасен период“, каза Петър Кнап, партньор на „Ернст енд Янг“ в Прага, пред среща на ръководителите на автоиндустрията на 12 ноември. „През следващите две или три години нещата ще се развиват. Но тогава можем да изпитаме големи смущения. ”

Един от двигателите на промяната е планът на Европейския съюз да намали въглеродните емисии с 40 процента спрямо нивата от 1990 г. в рамките на десетилетие. Транспортният сектор е източника на почти една четвърт от глобалните парникови газове. Глобален форум с членове, включително най-големите икономики на ЕС и САЩ, иска да се увеличи дела на електрическите автомобили до 30 процента от общите продажби.

В основата на проблема стои фактът, че електрическите автомобили изискват  съвсем малка част от приблизително 2000 части, необходими за двигател с вътрешно горене. Това означава повече конкуренция за по-малко части и заплаха за производителите, специализирани в силовите агрегати .

Чешкото правителство изчислява, че около 40 000 работни места зависят от ДВГ, което изисква програми за преквалификация на поне част от тези работници за електрически платформи.

„Веригата на доставките не може да оцелее с участниците в сегашната им форма“, предупреждава Knap от Ernst & Young.

Дори световните автомобилни производители с повече финансови ресурси ще срещнат трудности за адаптиране. Половината от тях не са в силна позиция да се справят с прехода, изискващ стъпка на промяна в производството и продажбите на електрически превозни средства, както и нивото на технологични инвестиции, сочи доклад на Moody’s Investors Service.

„Сега искат да променим целия бранш“, казва Робърт Кимл , старши мениджър в чешката фирма на Toyota Peugeot Citroen Automobile. „Разбира се, ние се страхуваме. Нашите доставчици нямат яснота дали бизнесът и инвестициите им ще се изплатят. “

Около половината от годишните продажби на Motor Jikov от 2 милиарда крони идват от продукти като капаците на помпата за камиони Scania или корпуси на маслени помпи за Toyota. Компанията инвестира 5-8 процента от приходите си всяка година, за да се диверсифицира далеч от двигателите с изгаряне.

Помощ при трансформацията оказва Радомир Хруда , управител на Мотор Жиков за техническото обучение. Гордостта му е „чистата стая“, където работниците изпитват компютърни дисплеи. Тестваха и мини сборна линия, за производство на капаци за батерии за електрически автомобили.

“Някои неща ще трябва да изхвърлим и да започнем отначало”, каза той. „Както виждате, бъдещето на електромобилността вече е тук.“

Източник: ANE

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!