Кодиране на common rail инжектори

11 декември 2019, 13:00

Количеството инжектирано гориво е пропорционално на продължителността на времето за отваряне, налягането в шината на горивото, температурата на горивото и
вискозитета му.

Целевата стойност за продължителността на отваряне на инжектора при конкретни условия се програмира в контролния блок на двигателя (ECU).

Инжекторите за гориво се обработват до много фини допуски, но поради индивидуални характеристики, като триене, спад на налягането, магнитна сила, износване по време на експлоатация и т.н., могат да възникнат много малки изменения в дебита.
Малка разлика между целевия и действителния дебит може да възникне поради високите работни налягания.

Някои инжектори за дизелово гориво с общо предназначение изискват калибриране по време на производството или на специализирана тестова инсталация за дизелово впръскване, за да се генерира код за данни, свързан с характеристиките на всеки отделен инжектор. Този код на данни може да бъде посочен като код C2i, IMA / IQA код или QR код в зависимост от производителя.
Кодът на данните се програмира в блока за управление на двигателя, идентифициращ в кой цилиндър е поставен инжекторът.

Този код на данни позволява на модула за управление на двигателя да коригира продължителността на импулса, приложен към всеки отделен инжектор, за да поддържа оптимална работа. Смяната им ще изисква новите инжектори да бъдат кодирани към блока за управление на двигателя.

Тип класификация на инжекционното кодиране

Някои по-ранни common rail инжектори шина нямат кодиране. А някои инжектори на Bosch и на Siemens / VDO използват единен процес на идентификация на кода, наречен инжекционна класификация. Това е едноцифрен код и например Ford Mondeo от 2008 г. може да има поставени инжектори, които са от клас 6 или клас 5. Така че, ако сте сменили инжекторите и монтирате различен клас, трябва да го укажете на ECU.

Това показва на ECU вида на инжектора, който сте монтирали и кодът ще бъде еднакъв за всички 4 инжектора (кодът не е уникален за всеки инжектор като IMA / IQA / QR кодовете).

Този код обикновено се маркира в горната част на инжектора.

Някои по-ранни инжектори Denso нямат кодиране или класификация. Вместо това те имат 2 допълнителни пина на инжектора, а вътре има резистор със стойност, която съответства на производствените допуски на инжектора.

Инжекторите от тип на бобина Bosch могат да имат до 9 буквено-цифров код и това е отбелязано в горната им част.
Пиезо-инжекторите на Bosch могат да имат до 9 буквено-цифров код и той е маркиран в горната част на пластмасовия корпус.
Този тип инжектори Delphi имат 16 буквено-цифров код и той може да бъде на стикер, увит около тялото, както на тази снимка по-горе
или на квадратен стикер като тази снимка
Този тип инжектори Delphi имат 20 буквено-цифров код и са маркирани в горната част на пластмасовия корпус
Инжекторите от тип бобина на Denso използват 30-цифрен буквено-цифров код и той е маркиран в горната част.
Инжекторите на Siemens / VDO използват 6-цифрен азбучен код и той е маркиран в горната част на пластмасовия корпус.

Обикновено буквата O не се използва за кода, така че ако видите нещо, което прилича на O, то е число 0.

Освен кодирането на инжекторите сега някои превозни средства може да изискват пилотно обучение, което се извършва при смяна на инжекторите или ако двигателят започне да получава дизелово „чукане“. Някои превозни средства ще направят това автоматично, а в някои случаи ще трябва да се направи с диагностичния инструмент.

При някои превозни средства е необходимо също да обучите отново с новите стойности контролния клапан за налягане, когато заменяте инжекторите.

Източник: Ryans Automotive

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!