Декодиране на код за диагностика на проблем (DTC)

16 декември 2019, 13:00

Кодът за диагностика на неизправности, по-известен със съкращението си DTC, се използва от автомобилните техници за идентифициране на проблеми, свързани с превозно средство, правейки търсенето по-лесно, за да се отстрани повредата.

Чрез компютризация и подобрена технология на превозното средство, веднага щом бъде открита повреда, DTC се съхраняват в паметта на бордовия модул и ако повредата е критична или свързана с емисиите, индикаторът за неизправност (MIL) светва.

С помощта на диагностично оборудване, свързано към 16-пинов конектор за връзка за данни (DLC), техникът може да извлече DTC информация, както и да наблюдава статистиката на показателите на автомобила в реално време.

Тези DTC, генерирани от бордовите модули, могат да предоставят жизненоважна информация за установяване на повредата. Въпреки това, за да се диагностицира напълно проблемът с превозното средство, знанията за това как е изграден DTC може да помогне при локализирането на това къде и какви проблеми съществуват.

Регулаторните органи, отговорни за одобряването и стандартизирането на DTC в цялата автомобилна индустрия, са обществото на автомобилните инженери (SAE) и Международната организация за стандартизация, по-често наричана ISO.

От края на 1995 г. и двете организации работят в тясно сътрудничество с производителите на превозни средства, за да въведат стандарти и протоколи, приложими за бордова диагностика (OBD). С въвеждането на OBD-II през 1996 г. всички събития на стандартната DTC конфигурация започват с буква. И така, чрез разделяне на превозното средство на четири групи (B-Body, C-Chassis, P-Powertrain, U-User network) се присвоява буква, за да се обозначи към коя от четирите групи DTC се отнася. Например, DTC от P0117 показва, че групата на силовите агрегати на превозното средство е запитана за наличие на DTC.

След като групата за проверка стане очевидна, вторият знак за DTC, който може да се идентифицира или с 0, 1, 2 или 3, ще разкрие дали кода е контролиран от производителя или от SAE / ISO.

Следователно SAE и ISO DTC са универсални, те се приемат от повечето производители, които следват OBD-II споразумението. В същото време, тъй като някои превозни средства съдържат системни разлики в дизайна и стратегията, съществуват разпоредби, които позволяват на производителите да използват допълнителни DTC, когато DTC, контролиран от SAE / ISO, не е подходящ.

Въз основа на по-ранния пример P0117 DTC, очевидно неизправността произтича от силовия агрегат и това е SAE / ISO контролиран DTC. По-нататъшното проучване на третия знак на DTC ще стане ясно коя зона изисква проверка. Чрез разделянето на системите на превозното средство на категории и номерирането им 0 – 9 е видно компонентите, наблюдавани от системата за управление на двигателя (в случая сензорът за температурата на охлаждащата течност на двигателя), трябва да се проучи дали P0117 DTC се прилага на практика.

И накрая, четвъртият и петият знак на DTC ще разкрият останалата информация от състава на повредата. Съществуват многобройни променливи от тях и те могат да представляват номера на цилиндър или група, ако повредата е прекъсваща или постоянна, нисък или висок входен сигнал или дори късо или отворено съединение. Използвайки същия DTC на P0117, четвъртият и петият символи предполагат нисък вход и ако цялата предишна информация е консолидирана, това показва, че повредата е разположена в силовия агрегат, това е SAE / ISO контролиран DTC, съхраняван в системата за управление на двигателя с нисък входен сигнал от сензора за температура на охлаждащата течност на двигателя.

За допълнително улесняване на процеса на намиране на неизправности, конвенционалният 5-знаков DTC може да има още два знака в края. Тези допълнителни два знака са налични с множество възможности за обозначаване на типа на отказа, а DTC на P0117 с допълнителен 07, предполага механична повреда.

Подобреното познаване на начина на изграждане на DTC може да даде на техника по-добро разбиране как да се справи с повредата на автомобила.

При всяка диагноза компонентите не трябва да се заменят само с DTC референции. Трябва да се направи справка за схемата на окабеляване на автомобила и да се вземат предвид околните компоненти, преди да се смени някоя част.

Най-важното нещо, което трябва да запомните е, че DTC не са отговорът на проблема, а са просто отправна точка за намирането му.

Вграденият DTC модул на Autodata позволява на потребителите бързо да търсят хиляди кодове и да връщат OE резултати, както и допълнителни често срещани проблеми и поправки, свързани с тези кодове. Това допълнително се обогатява, като DTC непрекъснато се разширява от общите SAE / ISO DTC дефиниции до специфичните за производителя дефиниции – продължава да предоставя на сервизите най-полезна и точна информация.

Източник: Autodata

За повече информация посетете  www.autodata-group.com

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!