Течове на масло от гарнитурата на главата след кратък експлоатационен период

23 декември 2019, 6:00

След ремонт на цилиндровата глава може да възникнат течове на масло в областта около масления канал след сравнително кратък период на работа. Доста често причината е неправилно монтирана гарнитура на главата. За да осигурите правилното уплътняване, гарнитурите за цилиндровата глава на Elring са оборудвани в тази зона със специални уплътняващи елементи и дизайни, специално съобразени с двигателя: линейни еластомерни покрития (фигура 1), специални уплътнителни ръбове (фигура 2), еластомерни уплътняващи елементи (фигура 3).

Фигура 1: Маслена зона под налягане с червено еластомерно покритие
Фигура 2: Маслена зона под налягане с металeн ръб с черно покритие
Фигура 3: Замърсяване в резултат на химически уплътнител върху външния ръб на зеления еластомерен уплътнителен елемент и върху уплътнителна повърхност

Реален пример:

Фигура 3 показва уплътнение на главата на цилиндъра, в което течовете възникват в маслената зона под налягане след кратък експлоатационен период. В този случай беше приложен химически уплътнител в допълнение към еластомерния материал на гарнитурата. Това неправилно използване на допълнителния уплътнител компрометира повърхността на гарнитурата на цилиндровата глава с примеси и полученото състояние на тази повърхност причинява провал на функцията и след a кратък период на работа. Това е ясно видимо във вдлъбнатините на гарнитурата.

Правилен монтаж:

Уплътняващи химически съединения обикновено не се използват при монтаж на гарнитурата на цилиндровата глава, освен ако производителят на двигателя не посочва това изрично за точно определена област.
Качеството на повърхността и деформацията на уплътнителните повърхности трябва да се проверяват внимателно. Цилиндровата глава трябва да бъде обработена в професионален сервиз за ремонтиране на двигатели с необходимите високо прецизни машини.

Източник: Elring

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!