E-Power за дюните в пустинята: ZF и MKR технологията разработиха първото в света хибридно задвижване за рали Дакар

3 януари 2020, 6:00

  • Заедно с MKR Technology, ZF е електрифицирал камиона за офроуд за състезателния екип на Riwald Dakar
  • CeTrax Lite RS осигурява максимална производителност от 150 kW и 1400 Nm допълнителен въртящ момент
  • След само шест месеца време за разработка, новата линия за задвижване е на стартовата линия

Световна премиера на рали Дакар: ZF разработи нова хибридна линия за най-известното състезание по офроуд в света. Електрическото задвижване на CeTrax Lite RS дава на камиона на Riwald Dakar със задвижване на всички колела допълнителни 80 kW крейсерска мощност, върхови показатели от 150 kW и 1400 Nm въртящ момент.

Когато в началото на януари стартира 42-то рали „Дакар“, MKR Technology, ZF и екипът на Riwald Dakar ще направят история заедно: първият в историята хибриден офроуд камион от състезателните серии ще стартира в Джида, Саудитска Арабия. За тази световна премиера, ZF, в сътрудничество с MKR Technology, е монтирал в Renault C640 на екипа на Riwald Dakar нов мотор, разработен специално за тази цел. Ядрото на тази задвижваща линия е специален прототип на централното задвижване на електрическите оси ZF, пренастроено по отношение на хардуера и софтуера, за да го направи годно за рали. Крайният продукт се нарича CeTrax Lite RS.

Сериозно тестване, най-висока производителност

CeTrax Lite RS поддържа основния дизелов агрегат, като осигурява допълнителни 1400 Nm въртящ момент, мощност от 80 kW и максимална мощност от 150 kW. Разработването на конкретно предавателно число се оказа трудно предизвикателство. Асинхронният електродвигател с 13 000 об / мин трябваше да бъде адаптиран към 2700 об / мин, които се добавят към дизеловият двигател с мощност от 1000 к.с. В допълнение към електрическия мотор, ZF доставя и интегрирана силова електроника и хибридно управление, включително софтуер, който е програмиран специално за рали Дакар. В задвижващата линия е инсталирана и автоматична трансмисия от ZF. Мощността от двигателя с вътрешно горене и e-агрегата влизат в трансферната кутията на ZF, превръщайки камиона на Renault в офроуд превозно средство със задвижване на всички колела.

Този състезателен камион е пример за претенцията на ZF да разработи технология за електронна мобилност за всеки сегмент от превозни средства. Компанията веднага отговори на предизвикателството на състезателния екип да намери ново решение за задвижването. „Екстремните условия на рали Дакар – много пясък и неравен терен – ни предлагат уникална и невероятна възможност да подложим хибридната си трансмисия на върхово изпитание“, заявява Ралф Бос, директор на специалните системи за превозни средства в ZF. Това е добър за потенциал при други взискателни приложения със специални превозни средства.

Високоскоростни състезания, развитие с висока скорост

Екипът на Riwald Dakar и техният водач Gert Huzink са единствените участници, влизащи в Dakar 2020 с хибридно електрическо превозно средство. В допълнение към демонстрирането на ангажираността на партньорите, първите тестове показват, че това пионерско возило може да излезе победител на финала. На тестови схеми в Полша, Франция и Холандия екипът успя да намали с няколко секунди обичайното време. Освен допълнителната мощност, предимството се дължи и на ефекта на рекуперация на електрическия мотор. Това означава, че спирачките могат да бъдат задействани по-късно, което позволява превозното средство да се управлява с пределна скорост по-дълго. „Компонентите просто работят един с друг в перфектна хармония“, казва Марио Крес, главен дизайнер и собственик на MKR Technology.

В допълнение, батерията с мощност 400 V може да се зарежда бързо по време на шофиране, така че да може да осигури допълнителен въртящ момент от следващата дюна напред.

Само няколко месеца изминаха от началото на проекта и първите изпитания. Пробните изпитания също бяха завършени бързо: новото хибридно задвижване спечели Riwald, MKR и ZF със своята производителност и здравина, а триото го одобри за ралито само след четири седмици.

Рали Дакар ще се проведе в Саудитска Арабия от 5 до 17 януари 2020 г.

Източник: ZF

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!