Бутален болт с DLC покритие

6 януари 2020, 13:00

Новата технология намалява триенето и износването

Компонентите непрекъснато се оптимизират, за да могат да се произвеждат двигатели с по-малка загуба на мощност. Процедурите за нанасяне на покрития, като DLC покритие върху буталния болт, позволяват драстично намаляване на нивата на триене и износване. По-малкото триене води до по-нисък разход на гориво. А това от своя страна намалява вредните емисии.

DLC покритието на буталните болтове, използвани в серията, сега се използва и за бутала в продуктовата гама на Motorservice.

DLC покритието се счита за иновативна технология използвана в производството на компоненти за двигатели. DLC (Diamond Like Carbon) слой може значително да увеличи производителността и издръжливостта на трибологично натоварените компоненти с неговите свойства за намаляване на триенето и износоустойчивост.

За буталата и мотовилките, при използване на бутални щифтове с DLC покритие, лагерните втулки вече не са необходими. Освен това може да се реализира проблемното трибологично сдвояване, при което двете взаимодействащи плъзгащи се части са направени от стомана. Това вече успешно се прилага за стоманени бутала или мотовилки без втулки.

Характеристики

Фиг. 1: Бутален болт с DLC покритие

DLC покритията се характеризират с изключително твърда повърхност, която е значително по-твърда от тази на ултра твърдите стомани. Освен това DLC покритията са много еластични и могат реверсивно да абсорбират деформиращите напрежения. Дебелината на слоя е до 2 μm с изключително ниския коефициент на триене при плъзгане 0,1. Максималната допустима температура на компонента е приблизително 450 ° С.

Фиг. 2: Топография на повърхността на DLC покритие (схематична диаграма)

DLC покритието се нанася с PVD (метод на физическо отлагане на пари). В производството на двигатели PVD процесът се използва повече от 20 години.

Още подробности за приложението на DLC вижте тук.

Източник: MS Motorservice

За да получите всичко важно от MotoFocus.bg директно в електронната си поща, абонирайте се за бюлетина тук.

 

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!