Първо ремонтно решение на хибридното 48-волтово бъдеще от Schaeffler

22 януари 2020, 13:00

По-високo производителнa и по-икономична: Леката хибридизация е ефективна и екологична.
  • Нов и единствен от Schaeffler за автомобилния афтърмаркет пазар – INA FEAD KIT за 48-волтови хибриди.
  • Schaeffler е добре оборудван за ремонта на настоящите и бъдещите поколения хибридни превозни средства.
  • Вече експертите предлагат на пазара компоненти за шаси за повече от 85 процента от всички хибридни леки автомобили. Решенията за ремонт са налични и за ангренажното и аксесоарното задвижване (FEAD) за повече от половината автомобили, с тенденция за растеж.

Като първи доставчик в следпродажбения пазар, Schaeffler Automotive Aftermarket предлага решение за ремонт на спомагателното задвижване (FEAD) за 48-волтови хибридни превозни средства. 48-волтовият INA FEAD KIT вече се предлага за Renault Scénic и Mégane dCi 110 Hybrid Assist. Основните компоненти включват пистов ремък, обтягащи и паразитни ролки, както и всички необходими аксесоари. През тази година ще последват решения за други приложения на превозни средства.

2020 г. е ключовата година за електронната мобилност за автомобилните производители и за първи път трябва да се спазват ограниченията на CO2, определени от Европейския съюз. За автомобилния следпродажбен пазар също възниква въпросът кои резервни части ще са необходими в бъдеще и как могат да се предоставят услуги. Техническите предизвикателства, пред които сервизите ще трябва да се подготвят в бъдеще, са многобройни и сложни – например хибридните автомобили с P0 задвижване (електрическата машина е свързана с двигателя с вътрешно горене чрез ремък) на аксесоарното задвижване (FEAD) имат електрически мотор в допълнение към класическия двигател с горене. 48-волтовата хибридна технология играе централна роля за превръщането на системата FEAD от консуматор на енергия в доставчик на енергия: стартерният двигател и алтернаторът се заменят от стартер-генератор. С използването на 48-волтова батерия, автомобилът може да се „прибере” при напълно изключен двигател, като по този начин спестявате до седем процента емисии на CO2. При ускорение стартер-генераторът може също да увеличи въртящия момент с така наречената “функция за усилване”, като по този начин повишава както производителността, така и комфорта.

От технологична гледна точка, Schaeffler е много добре позициониран при хибридните превозни средства в следпродажбения пазар, като се има предвид опита в ОЕ оборудването на силовите системи. Днес портфолиото вече предлага компоненти за повече от 85 процента от всички хибридни превозни средства. Това съответства на почти същото покритие като за превозни средства с традиционни двигатели с горене. За ангренажното и аксесоарното задвижване, експертите предлагат на пазара ремонтни решения за повече от половината от всички хибридни леки автомобили. Днес сервизите често инсталират следните ремонтни решения на Schaeffler: за двигателната система INA ангренажен комплект за Audi A3 Sportback 1.4 TFSI e-tron, VW GOLF VII 1.4 GTE Hybrid и Volvo D5 и D6 Hybrid. За ремонта на шасито например FAG WheelSet е инсталиран в Renault Scénic 4 с 1.5 dCi Hybrid Assist и в BMW X5 и X6 Hybrid.

Не революция, а еволюция на архитектурата на превозните средства

В близко бъдеще сервизите трябва да се подготвят за преходен период, тъй като преминаването към електронна мобилност ще се извърши постепенно. „Ние виждаме добавянето на електрическо задвижване към архитектурата на превозното средство първоначално като еволюция. Процесите за диагностика и ремонт могат да се променят, безспорно независимите сервизи ще могат да ремонтират и хибридни, и електрически превозни средства. Важно е те да приемат промените на пазара, да инвестират в бъдещи технологии и образование “, казва Рувен Даниел, вицепрезидент на Transmission Systems и отговорен за електронната мобилност в Schaeffler Automotive Aftermarket.

Независимо от вида на трансмисията, бизнесът с резервните части изостава с около пет години. Това еднакво важи и за хибридни и чисто електрически превозни средства. И за двата типа превозни средства, Schaeffler вижда съответните ниши на пазара на резервни части – т.е. превозни средства, по-стари от пет години – по-малко от пет процента сега в световен мащаб, през следващите години с нарастващ глобален парк. „30-40-30 сценарий“ на Schaeffler е в основата на това и прогнозира 30 процента изцяло електрически превозни средства, 40 процента хибриди и 30 процента традиционни двигатели с горене до 2030 г. “Следователно ние не очакваме революция през следващите няколко години, а по-скоро еволюция. С нашето портфолио ние сме идеално оборудвани като партньор за нашите клиенти и сервизи“, според Даниел.

Източник: Schaeffler

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!