Монтаж на ангренажен комплект с водна помпа на Volvo D5

30 януари 2020, 13:00

2,0 и 2,4-литровите дизелови двигатели D5, използвани от Volvo в много варианти в гамата модели на производителя, но по-специално в популярните XC60 и XC90, разполагат с водна помпа, задвижвана с ремък. Тъй като подмяната на ремъка също изисква отстраняването на аксесоарната ремъчна система, най-добрата практика препоръчва всички компоненти на системата – както основното, така и спомагателното задвижване – да бъдат заменени едновременно.

Това техническо ръководство ще помогне на механиците в процеса, избягвайки усложненията и осигурявайки първокласна професионална работа.

Както при всички основни задачи на системата за задвижване, работата трябва да се предприеме, когато двигателят е студен, така че в идеалния случай превозното средство не трябва да бъде управлявано поне четири часа.

Фигура 1

Започнете с отстраняване на пластмасовия капак на двигателя, след това предното дясно колело, малкото капаче за да свалите подкалника и откриете двата ремъка на системата за аксесоарното задвижване. Използвайте специалния прорез, за ​​да отпуснете обтегача на ремъка (фигура 1), отстранете ремъка, последван от петте болта на шайбата на коляновия вал. След това махнете шайбата на коляновия вал и обтегача.

Отдолу свалете кората на двигателя. Връщайки се отгоре, откачете резервоара за охлаждащата течност на двигателя.

Извадете двата крепежни елементи, които поддържат хидравличната тръба от капака на зъбния ремък, освободете задържащите щипки и отстранете капака.

Използвайки централния болт на коляновия вал, го завъртете  така, че белезите на коляновия вал и разпределителния вал да се подравнят, след това разхлабете обтегача на зъбния ремък и извадете ремъка, последван от обтегача.

Фигура 2

Тъй като шайбата на разпределителния вал не е поставена директно върху вала и отворите му са прорезани, за да се гарантира, че е поставен отново в правилното положение, маркирайте позицията му с боя, преди да я отстраните (фигура 2). След като шайбата на разпределителния вал се отдели, свалете паразитната ролка и след това задния капак на ремъка, за да можете да свалите водната помпа.

След като измиете охлаждащата система, за да отстраните всички остатъци, покрийте двете страни на уплътнението с тънък слой уплътнител, преди внимателно да го поставите спрямо двата щифта в корпуса. Монтирайте новата водна помпа от Dayco kit KTBWP5920.

Сега е идеалното време за смяна на ролката на алтернатора, така че извадете болтовете, закрепващи алтернатора и маркуча за вода над него, за да можете да завъртите алтернатора, за да свалите и замените шайбата на генератора с Dayco ALP2409 и да поставите защитната капачка. Поставете отново алтернатора и маркуча.

Поставете отново задния капак на ремъка и поставете новия обтегач от комплекта, като обърнете особено внимание, тъй като прореза му трябва да бъде разположен в съответния издатък на двигателя (фигура 3) и след това да поставете новата паразитна ролка и затегнете болта и с 25 Nm.

Фигура 3

Използвайки поставената по-рано маркировка, поставете отново ролката на разпределителния вал, последван от новия зъбен ремък Dayco, като осигурите правилната му посока на въртене и оставете отпуснатия участък към обтегача.

С шестограмния ключ първо позиционирайте стрелката надясно към издатъка, преди да го преместите, така че да сочи към улея (фигура 4) и затегнете болта на обтегача на ремъка до 24-27Nm, в зависимост от варианта на двигателя.

Фигура 4

Завъртете коляновия вал на два оборота и проверете дали белезите на двигателя остават в правилната позиция.

При условие че е така, дозатегнате шайбата на коляновия вал, затягайки централния му болт до 300 Nm и четирите странични болта до 35Nm + 50 °. Поставете отново останалите компоненти в обратен ред на отстраняването им, но проверете и ако е необходимо, заменете обтегача на аксесоарния ремък с Dayco APV2756. Dayco препоръчва аксесоарните ремъци 5PK628EE (еластичен) и 5PK1121S винаги да се сменят.

Накрая, напълнете отново охлаждащата система, стартирайте двигателя, проверете внимателно за течове и се уверете, че вентилаторът на радиатора работи правилно.

За да видите тази инсталация или друг технически видеоклип на Dayco, посетете www.daycoaftermarket.com и кликнете върху Dayco TV.

Източник: Dayco

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!