Шум от обтегача на зъбния ремък на 1.6L / 2.0L 8V бензинови двигатели на VAG

4 февруари 2020, 13:00

Бензиновите двигатели 1.6L и 2.0L 8V са често срещани при моделите Volkswagen, Audi, Seat и Skoda, така че вероятно сте се натъквали на тях и комплектите им с ремък за синхронизация K015489XS или KP15489XS-1 / -2 преди. (K015489XS съдържа ремък и обтегач, докато комплектите KP15489XS-1 и -2 добавят и водна помпа.) Шумен ли е зъбния ремък след монтажа? В тази статия обясняваме как можете да избегнете този проблем.

Анализ на шума от обтегача на зъбния ремък

Ангренажното задвижване на 1.6L и 2.0L бензинови 8V изглежда съвсем просто и неговата подмяна не обещава трудности, на пръв поглед. И все пак механиците често забелязват шум при работа на задвижването след кратък цикъл, най-забележим преди двигателят да се загрее до работната температура. По време на диагностиката ремъкът може да се измести от централната си позиция на обтягащата ролка към фланеца . Обстоен анализ на тези инциденти разкри, че в повечето случаи проблемът има подобна (и лесна за избягване) причина.

Триене и щракащ шум

Шумът се оказва причинен от триене на ремъка върху фланеца на обтяжната ролка (което в дългосрочен план може да има по-лоши последици от досаден звук, тъй като в крайна сметка ремъкът може да изскочи върху фланеца на ролката и да нанесе големи щети). Видимите черни следи от материала на ремъка върху шайбата са доказателство за такова триене (вижте изображението).

В допълнение, някои механици съобщават за щракащ звук, причинен от удари на стопера върху ограничителя на основната плоча.

За да избегнете такива явления, трябва да следвате две прости правила, посочени в инструкциите за инсталиране на устройството.

Решението: Две прости правила

Първо, уверете се, че обтегачът е в правилната си позиция след монтирането му на двигателя. За да бъдем по-точни: разположението на обтегача трябва да бъде точно в прореза на двигателя.

Второ, необходимо е да повторите следния цикъл пет пъти преди окончателното регулиране на опъването: като използвате регулатора, завъртете обтегача обратно на часовниковата стрелка, докато спре (максимално опъване), след което го върнете в първоначалното си положение (минимално опъване). Тази процедура е обяснена в ръководството за употреба, но много механици я пропускат, защото не виждат смисъл. Тази стъпка обаче позволява на механизма да заеме правилната позиция и да поддържа правилното опъване на ремъка, така че несъмнено е решаваща част от процедурата за монтаж.

Източник: GATES

 

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!