Тестът на TÜV потвърждава: спирачната система Continental MK C1 намалява CO₂ емисиите на хибридни превозни средства с около 5 g / km

15 февруари 2020, 8:00

Спестяване на регенеративна енергия поради подобрено използване на постижимия потенциал за възстановяване

Що се отнася до емисиите на CO 2 в автомобилите, часовникът започва да тиктака все по-силно: В ЕС новопостъпилите превозни средства от гамата на производителите ще могат да отделят средно само 95 g въглероден двуокис (CO 2 ) на километър от в началото на 2021 г. Всеки грам CO 2 над лимита ще струва на производителите 95 евро – и тази цифра след това трябва да се умножи по броя на продадените превозни средства. На фона на по-строго CO 2 законодателство по света, фокусът в момента е върху намаляването на всеки грам в емисиите. В САЩ до 2020 г. са предвидени максимум 121 g / km. Тази цифра е 117 g / km в Китай и 105 g / km в Япония. Освен задвижването на двигателя, други системи в превозните средства са длъжни да играят своята роля в намаляването на емисиите, като спирачната система. Continental представи резултатите от скорошен TÜV тест. „Електрохидравличната спирачна система МK C1 , инсталирана в стандартен  хибриден автомобил от клас D-сегмент, намалява CO 2 емисиите средно с около 5 g / km в сравнение с конвенционалната хибридна спирачна система.”, каза Матиас Матич, ръководител на бизнес отдела “Динамика на превозните средства” в Continental.

WLTP потвърждава намаляване на CO 2

Измерванията са направени на тест на динамометър в съответствие с WLTP (Световна хармонизирана процедура за изпитване на леко превозно средство), глобално валидната процедура за измерване за определяне на емисиите на отработени газове и консумация на гориво / електроенергия на моторни превозни средства и са контролирани от присъстващите експерти на TÜV. По време на всяко от трите изпитвания, автомобилът с MK C1 извлича средно 160 Wh допълнителна електрическа енергия във фазите на забавяне на индивидуалния цикъл – около 32 процента повече от системата за сравнение. MK C1 прави това възможно, като позволява последователно използване на електродвигателя като генератор по време на спиране. След това интелигентното хибридно управление може да използва допълнително генерираното електричество и по този начин времето за шофирането с гориво намалява, съответно CO 2 емисии и разход на гориво.
„За ефективността на хибридното превозно средство е важно да се използва възможно най-малко спирачките на колелата, защото кинетичната енергия на превозното средство се губи. Спирачна система MK C1 позволява пълно използване на потенциала за възстановяване. Това позволява на автомобила да възстанови повече електроенергия и да постигне измерими икономии на CO 2 “, каза Матич. „В края на 2020 г. ще започнем производството на MK C1 в Шанхай за китайски клиент.” MK C1 вече се произвежда в серийно производство за европейския пазар във Франкфурт на Майн от 2016 г. и за американския пазар в Morganton, Северна Каролина, САЩ, от 2019 г.

Ефективност и динамичност в един модул

Изчислено за електрическо превозно средство с консумация на енергия от 18 кВтч / 100 км, увеличението на ефективността на MK C1, документирано само в теста, би се равнявало на 4% увеличение на обхвата на базата на трасе от 500 километра – с други думи, почти 20 километра. В същото време MK C1 има предимства по отношение на безопасността: Електромеханично генерираното пълно налягане на спирачката, достигнато в рамките на 150 ms, позволява разширените системи за помощ на водача или автоматизирани превозни средства да бъдат спрени по-бързо от по-висока скорост без намеса на водача, отколкото в случая конвенционални спирачни системи.
„Това осигурява по-дълъг период от време, в който функцията за автоматично аварийно спиране може да открие препятствие с абсолютна сигурност и въпреки това да започне успешно автономно спиране при аварийно ситуация“, казва Юрген Уайууд, ръководител на системната интеграция на превозни средства в бизнес отдела за динамика на автомобила. „Ефективността и безопасността вървят ръка за ръка с MK C1. Следователно тази електрохидравлична спирачна система е напълно подходяща за световните тенденции на електрификация и автоматизация. ”

Източник: Continental

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!