Знаехте ли? 18 февруари е Денят на батерията

18 февруари 2020, 7:00

Батериите никога не престават да ни изненадват. Oxford Electric Bell непрекъснато призвежда ток от 1840 г.! Как точно става, това е пъзел, дори за учените. На 18 февруари обаче можем да се замислим за това явление и техническите чудеса, които малките галванични клетки извършват всеки ден – в официалния ден на батерията.

Oxford Electric Bell

Особено сме благодарни на италианския лекар Луиджи Галвани, който през 1780 г. случайно откри, че мускулите се свиват при контакт с два различни метала. Тези знания са в основата на първата галванична клетка. През 1800 г. физикът Алесандро Волта използва този принцип за своята волтова батерия, в която свързва няколко галванични клетки и изобретява предшественика на нашите днешни батерии. Много неща са се случили оттогава насам. Помислете само за AGM , EFB и литиево-йонни батерии.

Съхранението на електрическа енергия сега се приема за даденост. Разчитаме на него всеки ден – особено в автомобилните акумулатори, когато караме на работа, до детското заведение или до местния магазин. Никога не мислим, че то евентуално  може да не работи. В батерията в съвременните превозни средства , с техните сложни електроники и системи за автоматичен старт-стоп има голяма работа за вършене – дори и най-вече, когато двигателят е изключен, ако седалката трябва да се подгрява и по радиото да пускаме любимата ни музика.

Между другото, Денят на батерията е на рождения ден на г-н Волта, 18 февруари. Как трябва да отпразнуваме тази годишнина? Може би чрез тестване на батериите в противопожарните аларми в нашите домове или батерията в колата ни. Редовното тестване може да предотврати неприятни изненади.

Източник: Varta

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!