Системи за впръскване на гориво с обща шина

27 ноември 2021, 7:00

Дизеловите двигатели се бяха сдобили с репутация на бавни, мощни и произвеждащи сажди, които се използват само за камиони. Въпреки че това е вярно за много старите дизелови двигатели, напредъкът в инжекционната технология ги превърна в тихи, чисто горими и ефективни двигатели. Общата шина (Common Rail) за впръскване на гориво, използвана понастоящем в по-голямата част от съвременните дизелови двигатели, е единственият най-важен фактор за повишаване на ефективността и производителността на дизеловия горивен цикъл.

В исторически план дизеловите двигатели са използвали в системата за впръскване разпределителна / вградена помпа. Тези по-стари системи имаха два основни недостатъка: Първо, те бяха задвижвани с гърбичен механизъм и в резултат на това максималното налягане за впръскване на горивото беше постигано само при високи обороти на двигателя. Второ, те бяха ограничени в броя на впръскванията, които биха могли да направят за един цикъл на горене. Дизеловите системи с обща шина се основават на технологията за директно впръскване, която позволява впръскване на гориво директно в горивната камера. Системите за инжектиране с обща шина я използват за съхранение на горивото при налягане над 2000 бара. Тази шина се споделя между всички цилиндри, откъдето идва и името common-rail. Общата шина позволява постоянно подаване на гориво под високо налягане, независимо от оборотите на двигателя. Помпата за високо налягане се активира електронно, за да поддържа оптималното налягане в шината. Ранните поколения инжектори с обща шина са използвали магнитни соленоиди за контрол на инжектирането на гориво в цилиндрите. Най-новото поколение инжектори с обща шина използват пиезоелектрично задвижване за контрол на впръскването. Тези нови задвижващи механизми използват стотици пиезо-кристални пластини, които се разширяват много бързо, когато им се приложи ток. Пиезоелектричните редови задвижвания могат да бъдат интегрирани много близо до иглата на инжектора, осигурявайки движение без триене. Тези инжектори позволяват много по-прецизни времена на впръскване на горивото с по-кратки времена на реакция, както и подобрена атомизация на горивото.

Common Rail дизеловите инжекционни системи имат няколко основни предимства пред по-старите системи за впръскване на гориво. Подаването на гориво под високо налягане от шината позволява на горивото бързо и с високо налягане да се впръсква в цилиндрите. Това позволява на електронното дизелово управление (EDU) много точно да контролира впръскването на горивото. Такъв точен контрол позволява до 5 впръсквания на гориво в един работен цикъл (“пилотно”, “предварително”, “основно”, “последващо” и “крайно” инжектиране). “Пилотното” впръскване, което се случва преди запалването, позволява по-добро смесване на горивото и въздуха. „Предварителното“ инжектиране скъсява забавянето на основното впръскване, намалявайки драстично NOx газовете, вибрациите и другия шум.  “Последващото” впръскване, настъпващо веднага след “основното” гарантира изгарянето на всички частици.  “Крайното” инжектиране позволява контрол на температурата на отработените газове, повишавайки ефективността на последващата обработка.

Общият резултат от използването на усъвършенствани дизелови системи за впръскване на дизелови двигатели е двигател, който работи по-ефективно и е в състояние да превъзхожда своя колега с бензин. Почти всички предишни недостатъци на работа на дизеловия двигател, като шум, слаба производителност, вибрации и емисии на частици, са елиминирани с директното впръскване.

Обозначения на двигатели с обща шина в зависимост от производителя:
 Audi: TDI
BMW: D
Daimler: CDI
Fiat: JTD
Ford: TDCi Duratorq и Powerstroke
GM Opel / Vauxhall: CDTi и DTi
GM Daewoo / Chevrolet: VCDi
Honda: i-CDTi
Hyundai / Kia : CRDi
Land Rover: TD5
Mazda: CiTD
Mitsubishi: DI-D
Nissan: dCi
Peugeot: HDI или HDi
Renault: dCi
Subaru: TD
Toyota: D-4D
Volkswagen: TDI
Volvo: D и D5

Автор: Andre Lorico

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!