Бизнеса с резервни части беше устойчив на кризите, засега.

16 март 2020, 13:00

Като професионалист в бизнеса с автомобилни резервни части (афтърмаркет) мисля, че в България това е сектор устойчив на кризи или поне на икономическите, които наблюдавах през последните години. Като се започне от икономическата криза през 2008, когато продажбите на резервни части отбелязаха сравнително малък спад през 2009, през финансовата криза от 2011, която почти не засегна афтърмаркет бизнеса и останалите регионални кризи, който не се усетиха в страната.

Източник: Пазарно проучване България 2008 – 2018 MotoFocus.bg

Стигнах до извода, че има три фактора които влияят на бизнеса; използването на автомобили и необходимостта от мобилност, доходите на населението и психологията, но един по един:

Използването на автомобили – естествено колкото повече, хората използват автомобилите си, толкова повече нужда от поддръжка имат те. В България, поради народопсихилогията и все още развиващата се инфраструктура, автомобила е неизменна част от ежедневието. Собствениците на автомобили са склонни да оптимизират други разходи, но необходимостта от придвижване и готовността на автомобила е важна (нямам предвид пълна техническа изправност). Това дава на афтърмаркет пазара добра защита и устойчивост при криза. Нормално, в периоди на икономически подем, използването на автомобили се увеличава, както и разходите за закупуването им и поддръжка.

Доходите – при намаляване на доходите, хората оптимизират разходи, включително собственици на сравнително нови автомобили, стават клиенти на афтърмаркет пазара. Иконимическа несигурност, кара собствениците да търсят икономически изгодна алтернатива за сервиз и поддръжка. В допълнение, при такава ситуация, се променя микса от продажби на нови/употребявани автомобили, т.е увеличава се продажбата/вноса на употребявани автомобили, което е благодатна перспектива за независимите сервизи.

Психологията на потребителите в България – може би това е най-важният фактор. Дори в периоди на стабилност в инономиката, повечето потребители предпочитат закупуването на сравнително нов автомобил втора употреба (по-висок клас), отколкото покупка на чисто нова кола. Естествено, закупуването на “нов автомобил” втора употреба гарантира бизнес на автомобилните сервизи. Обратно, при криза се закупуват по-стари автомобили, който задължително стават редовни клиенти на сервиза. В чести случаи, това са автомобили със сериозни повреди по каросерията и купето, който дават добра основа за бизнес на сервизите.

Този път, може би ще бъде различно!

Ситуацията с COVID-19 вируса в страната, кара всички да се срещнем с нещо непознато; ограничена свобода на придвижване, последвана от очаквания за икономическа рецесия.

Компаниите занимаващи се с внос и дистрибуция на резервни части, реагираха адекватно първоначално, прилагайки мерки срещу разпростанението на вируса и осигурявайки непрекъсваемост на доставките в сервизите. В същото време, започнаха увеличение на складовите си наличности, за да посрещнат неочаквани мерки, като затваряне на граници и проблеми по веригата на доставки.

Какво правят производителите? Естествено повечето производители на резервни части, предприеха мерки да предпазят както служутелите си. така и бизнеса си с началото на разпространението на болестта в света. Компании, разчитащи на производствени мощности в Азия, вече изпитват напрежение заради нарушения на доставките, но в момента обстановката е по скоро нормализирана. Други заявяват, че са вече изправени пред предизвикателството да задоволят търсенето краткосрочно. Получават поръчки от дистрибуторите, но не успяват да доставят необходимите количества. Каквото и да стане, едва ли ще попаднем в ситуация, в която дистрибуторите не могат да осигурят необходимите продукти за ремонт на сервиза, още повече че при афтърмаркета конкуренцията е засилена, т.е. рядко има компания единствен доставчик на определен продукт, а алтернативите обикновено могат да се изброят.

Дали ситуацията ще има негативен ефект вурху бизнеса с автомобилни резервни части? Със сигурност, но най-вертоятно няма да бъде дълготраен, тъй като клиентите ще се адаптират към новата “нормалност”.

Въпреки предизвикателствата има възможности за противодействие и трябва да помислим как най-добре да се възползваме от тях. Ето някои съвети, които сервизите могат да приложат, за да минимизират ефекта:

  • онлайн записване на час и планиране на ремонта – дава възможност, клиентите Ви да прекарат възможно най-малко време в сервиза, а на сервиза ще позволи ефективно да планира времето и осигури необходимите части и консумативи за ремонт
  • сервиз от/до врата – посещение до адрес на клиента и приемане/предаване на автомобила след извършеният ремонт
  • онлайн комуникации – лесно могат да прехвърлят част от комуникациите си онлайн, освен че е по-ефективно е и по-евтино
  • присъствие в социалните мрежи и дигитална реклама- направете лесно за клиентите да Ви откриват и да се свържат с Вас
  • останете позитивни и фокусирани – всяка криза, дава възможност. Възможност да спечелите нов бизнес или да оптимизирате съществуващ

Сигурен съм, че ситуацията ще роди и други иновативни подходи, които ще помогнат на сервизите сега, но може би ще останат в бизнеса дългосрочно, като добри практики.

Автор: Станко Милушев, главен редактор MotoFocus.bg

Фотокредит: Автосервиз МБ1-АУТО

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!