Необходим ви е термостат? Това е правилният избор

19 март 2020, 7:00

Техническите специалисти са много наясно – за производителите на превозни средства (VM) всяко дизайнерско решение се ръководи от необходимостта от намаляване на емисиите от двигателя и умерен разход на гориво и това означава, че техните превозни средства стават все по-взаимосвързани и сложни.

Съвременната система за охлаждане не се различава и играе решаваща роля в процеса, тъй като изискванията за повишена ефективност, заедно с фактори като по-високи дебити, турбокомпресорна технология, автономно отопление и климатизация, превърнаха традиционния процес на охлаждане на двигателя в сложна система.

Ефективният термичен контрол във всички области на двигателя от първоначалното стартиране до достигане на проектираната му работна температура, независимо дали в горещи точки, например около цилиндровата глава или в по-охладени зони на друго място, е жизненоважен, за да се поддържат заявените стойности на емисиите от VM и впоследствие да съответстват със законодателните изисквания, които в светлината на неотдавнашните правителствени изявления, касаещи околната среда, биха могли също да станат отговорност на сервиза в някакъв момент от не много далечното бъдеще.

Дори по-строгите бъдещи разпоредби за вредните емисии ще изискват двигателите да работят при 10% по-високи температури и повишено налягане, за да попаднат в рамките на лимитите, както и да сведат до минимум изгарянето на гориво. Това ще наложи по-мощни охладителни системи, които да позволят на превозното средство да работи ефективно през целия си експлоатационен живот. Ефективното управление на топлината също е един от най-важните фактори в борбата срещу износването на двигателя, тъй като без ефективен контрол на температурата, въпреки наличието на висококачествено масло, повредите на вътрешните му компоненти биха били неизбежни.

Въпреки че като цяло се пренебрегва на всяко ниво в рамките на пазара, термостатът гарантира, че температурата на двигателя се управлява и изискванията за емисиите са изпълнени чрез ефективно управление на потока на охлаждащата течност в системата, за да може двигателят да достигне оптималната си работна температура възможно най-бързо и след това точно да я поддържа в рамките на строго определени параметри.

С нарастването на значението на контрола на температурата нараства и сложността на термостата. Така че, въпреки че традиционната версия, която беше представена през 20-те години на миналия век, остана почти непроменена до края на века, днес е съвсем различна история с интегрираните корпуси на термостатите и MAP термостати, които се управляват и активират чрез ECU на автомобила.

Следователно, при подмяната им трябва да се използват само оригинални продукти (OE), тъй като неточностите над плюс или минус два градуса по Целзий ще имат значително влияние върху нивото на емисиите.

Съвети за термостатите и монтажа им

Въпреки че осигуряването на почистване на корпуса и присъединителните повърхности, и използване на ново уплътнение е важно, монтирането на традиционен „гол“ термостат е лесен процес. Подмяната също така дава на техническите специалисти идеална възможност да проверят всички части на охлаждащата система на автомобила за признаци на износване.

Някои термостати имат пробка за обезвъздушаване или клапан, който е разположен на фланеца и е проектиран така, че да спира създаването на въздушни възглавници в охладителната система. Тези версии трябва да бъдат разположени с вентила за обезвъздушаване откъм високата страна на корпуса, за да позволяват на въздуха да преминава през него и предотвратява образуването на въздушна възглавница в системата.

Други като обратни клапани или „байпасни“ термостати имат две уплътняващи повърхности с цел регулиране на потока около двигателя и радиатора. Когато двигателят е стартиран и охладен, термостатът предотвратява протичането на охлаждащата течност през радиатора, насочвайки го единствено около двигателя. Тъй като обаче се той се затопля, след това отваря изхода към радиатора и затваря байпаса към двигателя, за да може охлаждащата течност да се охлади, за да се контролира точно температурата на двигателя.

Следователно е много важно да се установи правилния термостат за приложението, тъй като използването на редовната версия в байпасна система, например, може да доведе до работа на двигателя при по-ниска или по-висока от определената му температура и да влоши горепосочената му експлоатационна ефективност.

Когато става въпрос за интегрирани термостати и MAP контролирани термостати, нарастващата им сложност влияе пряко върху прогнозирания им срок на експлоатация и от съществено значение е тяхната цена, поради което не трябва да се счита за продукт от типа „нещо да се направи“, тъй като качеството ще се отрази пряко и на способността им да работят в рамките на строгите параметри на VM и очаквания им експлоатационен живот. Качеството на OE трябва да бъде еталон. Обширното технологично ноу-хау на Dayco и стремежът му да гарантира, че продуктите му ще достигнат най-високите нива на ефективност, означава, че комбинация от прецизно свързване и качествени материали е позволила на компанията да достави пълна гама термостати, които са по стандарт на ОЕ по качество, безопасност , ефективност и издръжливост.

За повече информация относно термостатите за качество OEM или продуктите за предаване на мощност в гамата Dayco, моля посетете: www.daycoaftermarket.com

Източник: Dayco

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!