ABS / ESP – Управляващи устройства за спиране и динамика на движение

19 март 2020, 13:00

Хидравличен блок на спирачната система с управляващ блок за спиране и динамика на движение

Хидравличният агрегат на спирачната система с нейното управление за спиране и динамика на шофиране са станали част от стандартното оборудване в много модели автомобили.

Програмата за електронна стабилност (ESP) има за задача да предотврати странично завъртане при завиване или когато е изправена пред критични ситуации, например по време на екстремни маневри при шофиране. Системата се намесва в спирачната система и в управлението на двигателя и трансмисията и поддържа автомобила на пътя. Важно е, че по време на такава интервенция физическите закони не могат да бъдат отменени. Веднага след превишаването на ограниченията, дори системата ESP не може да попречи на автомобила да се завърти.

С увеличаването на броя на превозните средства, оборудвани с ABS / ASR или ESP, не е изненадваща честотата на повредите и необходимостта от ремонт в сервиза.

Хидравличен агрегат на спирачната система

Хидравличният агрегат съдържа превключващи клапани за отделните спирачки на колелата, които са необходими за регулиране на спирачното налягане. Те се използват в хидравличния агрегат за управление на 3 състояния на налягане, които изискват регулиране: т.е. изграждане на налягане, поддържане на налягане, намаляване на налягането.
Хидравличната помпа се използва за генериране на необходимото входящо налягане от всмукателната страна на връщащата помпа на ABS системата. Връщащата помпа не е в състояние да изгради необходимото първоначално налягане, ако педалът на спирачката не е натиснат и няма налягане в системата.

Блок за управление на спирачките и динамиката на движение

Управляващият блок за спиране и динамика на движение обикновено е монтиран към хидравличния агрегат.

Управляващият блок се състои от мощен компютър. За да се осигурят най-високите възможни нива на безопасност, системата се състои от два компютъра със собствен захранващ и диагностичен интерфейс, които използват един и същ софтуер. Цялата информация се обработва паралелно и компютрите се наблюдават взаимно. Блокът за управление също отговаря за управлението на ABS / ASR и ESP. Всички системи са комбинирани в един контролен блок.

Неизправности на ABS / ESP системата

Ако системата ABS / ESP се повреди, това ще се покаже с контролната лампа на таблото, която свети постоянно. Визуална проверка трябва да се извършва винаги, преди да се предприемат сложни и отнемащи време диагностични работи. По време на такава проверка трябва да се обърне специално внимание дали има течове или дали компонентите са повредени. Ако не се открият аномалии по време на визуалния преглед, след това се използва диагностична апаратура за допълнително изследване.

Системата ABS / ESP има функция за самодиагностика. Това означава, че открива грешки като прекъсвания на линията или късо съединение, а също и дефекти в сензорите. Тези грешки могат да се съхраняват в паметта за грешки на контролния блок и да се прочетат. Диагностиката може да се извърши с подходящ диагностичен блок. В зависимост от използвания блок, има широк спектър от възможности за тестване, които включват дори специален предписан тест на системата.

Ако системата ABS / ESP се повреди, това ще се покаже с контролната лампа, която свети постоянно. Визуално изследване трябва да се извършва винаги във всеки случай, преди да се предприемат сложни и отнемащи време диагностични работи. По време на такава проверка трябва да се обърне специално внимание на проверката дали има течове или дали компонентите са повредени. Ако не се открият аномалии по време на визуалния преглед, след това се използва диагностична единица за допълнително изследване.

1. Четене на паметта за грешки

Първата стъпка е прочитането на паметта за грешки. Всички възникнали грешки се съхраняват тук и предоставят първоначални указания за възможната причина за грешката. Съхранената грешка може да даде директна индикация за дефектен компонент или за прекъсване или късо съединение / кабел. Това позволява извършването на целенасочени ремонтни дейности.

2. Параметри за четене

Ако в паметта за грешки не се съхраняват грешки, параметрите могат да бъдат разчетени и оценени с помощта на референтната стойност.

3. Тест на задвижването

Друг вариант за изпитване е тестът на задвижването. По време на този тест отделните компоненти могат да бъдат контролирани от диагностичния блок и по този начин да се провери тяхното функциониране.

4. Основна настройка

В тази функция компоненти, като сензорите на системата за контрол на динамиката на автомобила, могат да бъдат зададени или адаптирани според стойностите на производителя. Предпоставка за основната настройка е перфектното състояние на системата.

5. Идентификация

Тук можете да разгледате специална информация за системата и контролния блок.

6. Диаграми на вериги

Специфичните за системата схеми могат да се вземат от информацията за превозното средство и да се използват за целите на отстраняването на неизправности. Това е мястото, където може да видите пиновете на щепсела на контролния блок или цветовете на кабелите за допълнително тестване на електрическата вакуумна помпа или на сензора за налягане на усилвателя на спирачката.

Неизправност в електрическата система

Ако в електрическата система бъде открита повреда, се предприемат следните мерки:

  • Системата ABS / ESP е изключена. Спирачната система продължава да работи по обичайния начин.
  • Неизправността се показва от индикатора / контролната лампа ABS / ESP
Важни инструкции за ремонт

Следните инструкции за ремонт трябва стриктно да се спазват!

  • Поради намесата си в спирачната система, устройството за управление на динамиката на спирането и движението или хидравличното устройство на спирачната система може да бъдат заменяни само от обучен персонал.
  • След монтажа на ABS контролния блок е необходимо да го адаптирате към автомобила! Моля, използвайте подходяща диагностична единица за тази цел.
  • За всички ремонтни работи на спирачната система, моля, спазвайте инструкциите за безопасност и монтаж, предоставени от въпросния производител на системата или превозното средство.
  • Ако е необходимо, моля използвайте инструментите за инсталиране или премахване, посочени от производителя на превозното средство.
  • Ремонтните работи, които се извършват неправилно, могат да доведат до повреда на системата и до тежки телесни наранявания.

Източник: HELLA

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!