Управление на звука в ауспуховите системи

19 март 2020, 17:00

Ниво на звука

Има три основни подхода за контрол на шума:
Херметичност

Херметичността намалява предаването на звукови вълни, като ги ограничава. Почти всеки материал може да помогне да се задържи звука; колкото по-плътен е, толкова по-добре работи.

Много икономични заглушители заглушават шума от изгорелите газове, като задържат потока отработени газове. Това обикновено не е желателно. Когато се задържат изгорелите газове, обратното налягане се увеличава, а мощността на превозното средство, производителността и икономията на гориво страдат.

Абсорбиращите устройства

Абсорбиращите устройства преобразуват звуковата енергия в топлинна енергия. Звуковите вълни се сблъскват с материал, който се огъва и вибрира лесно.

Материалът абсорбира звука, а не го предава като резонанс или го отвежда обратно към източника. Звукът се намалява от загуба на енергия при преместване на абсорбиращия материал. Това устройство е по-ефективно при високи честоти. Заглушителите от тип Glasspack или с пълнеж от стъклена вата са пример за намаляване на звука чрез абсорбиращо управление.

Реактивните устройства

Реактивните устройства намаляват, променят или премахват шума, като отразяват звукови вълни обратно към източника. Едно често приложение на реактивно звуково устройство са преградните тръби, намиращи се от вътрешната страна на повечето заглушители. Основната цел на тези тръби е да направляват звукови вълни една срещу друга и да използват енергията си, за да се отменят взаимно.

Има една разновидност на реактивното управление на звука, която ни осигурява устройство, което намалява шума на ниските честоти в отработените газове, тунера Helmholtz. Механизмът за настройка на Helmholtz работи според теорията, че когато звуковите вълни пулсират през стеснена зона в голяма затворена зона, звуковата енергия ще бъде намалена. Това действие води до намаляване на нискочестотния шум на пулсациите на отработените газове.

В заглушителя, тунерът на Helmholtz е голямата празна “камера”, която обикновено няма изход. Това пространство е там, за да намали нискочестотния шум от изпускателната система.

Друг пример за реактивно устройство, използвано за контрол на звука, се нарича „прищипана кутия“ (pinch can). Това устройство работи по теория, противоположна на теорията на тунера на Хелмхолц.

Прищипаният участък може да поеме звукови вълни и да ги разпространи в ограничена зона. Тъй като звуковата пулсация е изложена в ограничената зона, нивото на налягането на пулсацията намалява. Този акт на “прищипване” на звуковата енергия служи за премахване на високочестотен шум от ауспуха. Повечето заглушители използват някакъв тип щипки в рамките на заглушителя.

Източник: Walker

 

 

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!