Спирачките и гумите произвеждат повече замърсяване в сравнение с ауспуха

27 март 2020, 7:00

Замърсяването от износването на гумите може да бъде 1000 пъти по-лошо от това, което се получава от изгорелите газове на колата, установи Emissions Analytics. Вредните вещества от гумите – а също и спирачките – са много сериозен и нарастващ екологичен проблем, който се усилва от нарастващата популярност на големи, тежки превозни средства като SUV и увеличаващото търсене на електрически превозни средства, които са по-тежки от стандартните автомобили заради техните батерии.

Нещо повече, замърсяването от износване на гуми на превозни средства е напълно нерегулирано, за разлика от емисиите на отработени газове, които бързо се намаляват от производителите на автомобили благодарение на натиска, оказван върху тях по европейските стандарти за емисии. Новите автомобили сега отделят много малко по отношение на праховите частици, но нараства безпокойството около „неизгорелите емисии“.

Прахът от спирачна абразия съдържа малки метални частици, които могат да се вдишат в най-дълбоките участъци на белия дроб

Неизгорелите емисии (NEE) са частици, изпускани във въздуха от износване на спирачките, износване на гумите и износване на повърхността на пътя по време на използване на пътни превозни средства. Не съществува законодателство за ограничаване или намаляване на NEE, но те предизвикват голяма тревога за качеството на въздуха.

В доклада си за 2019 г. „Неизгорели емисии от пътния трафик“ от експертната група на правителството на Великобритания за качество на въздуха (AQEG), тя препоръча NEE да бъдат незабавно разпознати като източник на атмосферни концентрации на прахови частици, дори и за превозни средства с нулеви емисии на частици – като EVs.

За да разбере мащаба на проблема, Emissions Analytics – водещият независим глобален тест и специалист по данни за научното измерване на реалните емисии, извърши първоначално изпитване за износване на гумите. Използвайки популярен семеен хечбек, работещ на чисто нови, правилно надути гуми, се откри, че колата отделя 5,8 грама на километър частици.

В сравнение с регулираните пределни стойности на емисиите на отработени газове от 4,5 милиграма на километър, напълно нерегулираната емисия на износване на гумите е по-висока. Emissions Analytics отбелязва, че това може да бъде още по-голямо, ако автомобилът има гуми, които са недостатъчно надути, или пътните настилки, използвани за теста, са по-груби или използваните гуми са от бюджетен диапазон – много разпознаваеми сценарии в „реалния свят“.

Източник: The Brake Report

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!