Твърд маховик срещу двумасов маховик – защо да конвертирате?

2 април 2020, 13:00

Всеки, който някога е притежавал превозно средство с ръчна скоростна кутия, вероятно е трябвало да замени съединителя в даден момент. В зависимост от автомобила, той ще бъде оборудван от завода с твърд (едномасов) маховик (SMF) или двумасов маховик (DMF). Ще откриете, че повечето от любимите ни европейски автомобили се предлагаха от завода с двумасов маховик. По-долу ще разгледаме концепцията и защо бихте искали да преобразувате от една в друга.

Двумасовия маховик е съставен от два маховика с пружини в средата, които действат като амортисьор. Двете половини на маховика могат да се движат независимо една от друга в определени граници. Пружините помагат за абсорбиране на вибрациите на двигателя, което намалява износването на трансмисията и останалата част от задвижващия механизъм. Предимствата на маховика с двойна маса са по-гладка работа и намаляване на шума, вибрациите и грубостта (NVH).

Единичният твърд маховик осигурява директен контакт между двигателя и съединителя. Някои притискателни дискове на съединителя съдържат пружини, които спомагат за заглушаване на вибрациите, но като цяло този маховик не може да намали вибрациите на двигателя, както DMF. Те са много по – евтини от маховик с двойна маса, тъй като са направени от един детайл. Сложната конструкция на DMF затруднява разсейването на топлината, която естествено се получава при нормална работа на превозното средство през двете маси на маховика. Това е така, защото фрикционната плоча в действителност е прикрепена към страната на двигателя на маховика само през централния лагер, което не позволява ефективното разпръскване на топлината от фрикционната плоча.

Конструкцията при стандартния маховик е от едно парче метал му придава по-голям топлинен капацитет, за да не се деформира топлинно. Също така позволява по-високи обороти на двигателя. Това е идеално за пистови автомобили.

Основният недостатък на DMF е цената, тъй като е по-сложен и трябва да бъде заменен като цялостен компонент.

Комплекти за преобразуване

Преобразуването от двумасов маховик в конвенционален може да се извърши на повечето превозни средства, ако има комплект за конверсия. Някои производители предлагат редица комплекти за преобразуване на съединителя. Комплектите се състоят от маховик, феродов и притискателен диск.

Повечето водачи ще конвертират въз основа на по-ниските разходи, докато почитателите на мощността ще го направят, тъй като той може да се справи с увеличения въртящ момент на двигателя, даващ директна обратна връзка към водача.

Да конвертирате или не

Трябва да решите когато дойде моментът за смяна на съединителя и механикът ви каже, че двумасовия маховик има нужда от подмяна. На първо място се препоръчва проверка на двумасовия маховик при всяка смяна на съединителя. Смяната само на съединителя  при неотчетен проблем с маховика може да причини трептене и вибрации.

Запазването на двумасовия маховик ще запази усещането и управляемостта на автомобила, точно както сте свикнали. Това е чудесно устройство за градско шофиране, тъй като помага за комфорта на водача. При преминаване към едномасов маховик очаквайте да почувствате различно усещане на съединителя при задействане, необходимост от увеличени смени, за да поддържате движението на автомобила в обхвата на ниските обороти и евентуално шум от предавките от трансмисията.

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!