Система за пасивен вход / запалване в автомобила

6 април 2020, 13:00

Със системата Pasive Entry / Go автомобилът се заключва и отключва – и двигателят стартира и спира – пасивно. Това спестява на потребителя да търси ключа-радиопредавател, да трябва да го държи и да натиска бутоните му, за да активира необходимите функции. Тези системи за за влизане и шофиране повишават комфорта на потребителя и улесняват влизането в превозното средство.

За да работи функцията Keyless Go, трябва да се добавят редица компоненти към конвенционалната система за централно заключване. Те включват:

Блок за управление

Функциите за пасивно влизане / излизане в се управляват от комфорт-модула.

Устройството за контрол на комфорта контролира редица функции, включително:

  • Системата за централно заключване
  • Комфортното отваряне / затваряне на страничните прозорци и люк
  • Системата за управление на алармата
  • Мониторинга на налягането в гумите
  • Имобилайзера

В зависимост от региона комуникацията между радиопредавателния ключ и контролния блок се осъществява в честотните диапазони 433 и 315 MHz.

ID предавател (идентификационен предавател)

ID предавателят е радиопредавателен ключ с добавени пасивни функции. Като такава, тя е комбинация от обикновено дистанционно управление и идентификационен предавател.

За активно заключване и отключване на автомобила от разстояния до 100 м, бутонът на ID предавателя трябва да се натисне ръчно. Пасивното отключване се извършва чрез хващане на дръжката на вратата, докато пасивното заключване се извършва чрез докосване на сензорна повърхност на дръжката. От съображения за сигурност пасивните функции могат да се използват само когато ID предавателят е в непосредствена близост до автомобила (приблизително 2 m). ID предавателят комуникира с управляващото устройство чрез радиовълни.

Електронни модули за дръжка на врати

Дръжките на входната врата съдържат приемните антени и сензорите за близост. Дръжките на задната врата имат само сензори за разпознаване кога автомобилът трябва да бъде отворен или затворен.

Сензорите за близост работят според принципа на капацитивните сензори. Щом ръката на водача попадне в обхвата на сензора за близост, това се открива от капацитивните сензори и се предава на комфорт-модула под формата на сигнал.

Дръжка на входната врата

Антена

В допълнение към тези на дръжките на вратите, има и други антени от външната страна и вградени във вътрешността на автомобила. От външната страна те включват задната антена, която е вградена в задната броня.

Вътрешността съдържа антени за интериора и багажника.

Интериорна антена

Радио комуникация

За да изпълни функция на превозното средство, системата проверява дали потребителят има оторизиран предавател на идентификационен номер. Контролният блок изпраща сигнал, който се задейства от капацитивния превключвател за близост на дръжката на вратата, до ID предавателя и получава отговор на UHF честота (433 MHz или 315 MHz).

Отваряне на превозното средство

Когато потребител на превозно средство с оторизиран ID предавател се приближи до превозното средство и попадне в обхвата на приемане на сензорите за близост, системата се „събужда“. Радиопредавателната връзка се осъществява чрез ID предавателя и антените в дръжките на вратата. Системата проверява дали ID предавателят е оторизиран за това превозно средство. Ако контролното устройство разпознае ID предавателя като разрешен, централната заключваща система се активира и автомобилът се отключва. Цялата процедура, от активирането на капацитивните сензори в дръжката на вратата до отключването на автомобила, отнема приблизително. 50 – 60 ms.

Стартиране на превозното средство

Има два начина за стартиране на двигателя на това превозно средство: с ID предавател или с бутон за стартиране.  Има и ключалка за запалване, в което може да се постави ID предавателя, така и ключа за стартера. Това предлага същите функции като стандартната ключалка за запалване. Всичко, което тогава трябва да се случи, за да може двигателят да стартира, е вътре в превозното средство да бъде открит оторизиран предавател на идентификатор. Тази форма на заключване за запалване се различава от стандартната ключалка за запалване по това, че няма нужда да завъртате ключа – идентификационният предавател или ключа на стартера за запалване просто се натискат в ключалката на запалването.

При превозни средства с ръчна скоростна кутия двигателят може да се стартира само ако натиснете педала на съединителя. При превозни средства с автоматична скоростна кутия педалът на спирачката трябва да бъде натиснат. При превозни средства с дизелов двигател функцията за предварително нагряване работи по същия начин, както при конвенционалната ключалка за запалване. След като включите запалването, изчакайте, докато светлината на подгревателя изгасне, преди да стартирате двигателя.

Изключване на двигателя

За да изключите двигателя, ключът на стартера на запалването / ID предавателя трябва да бъде натиснат докрай в ключалката на запалването. Когато се освободи, той автоматично изскача в положение “запалване включено”. Издърпайте го до следващото положение, за да изключите запалването.

Заключване на автомобила

Подобно на отключването, заключването може да се извърши или активно с помощта на дистанционното управление, или пасивно чрез докосване на заключващия сензор в дръжката на вратата. Трябва обаче да има оторизиран предавател на идентификационен номер отвън и близо до превозното средство. Ако сензорът за заключване бъде докоснат веднъж, превозното средство се заключва и „охранителната функция“ се активира. Ако сензорът за заключване се докосне два пъти, превозното средство се заключва, но „охранителната функция“ не се активира. “Комфортно заключване” може да се извърши и с помощта на пасивната заключваща система. За да направите това, заключващият сензор трябва да се докосва за по-дълго от две секунди. Системата има и заключване за сигурност. Това означава, че автомобилът отново се заключва автоматично, ако врата или задния капак не бъдат отворени в рамките на 30 секунди след отключването на автомобила.

Отваряне и заключване на багажника

Багажникът може да се отваря и затваря, без да се отключва цялото превозно средство. Ако има оторизиран ID предавател в ефективен обхват на задната антена, багажникът може да се отвори чрез натискане на механизма за отключване на задната врата (напр. натискане на емблемата на VW). Ако багажникът бъде затворен отново, докато оторизираният идентификатор на предавател е в обхвата на приемане и извън превозното средство, багажникът автоматично се заключва отново.

ID предавател във купето

Ако предавателят на идентификационния номер е във вътрешността на автомобила, не е възможно да се заключи и отвън. Това прави невъзможно заключването на ID предавателя вътре в автомобила.

ID предавател в багажника

Невъзможно е потребителят случайно да заключи упълномощения предавател на идентификационния номер в багажника, ако вратите на автомобила вече са заключени. Ако в такива ситуации бъде открит ID предавател в багажника, багажникът веднага се отваря автоматично.

Неизправности и диагностика

Поради сложността на системите, използвани в съвременните превозни средства, отстраняването на неизправности може да бъде труден процес. Това се отнася както за електронните, така и за механичните части на превозното средство. Въпреки това грешките, допуснати от потребителите при работа с пасивни системи за влизане / излизане, също могат да доведат до впечатлението, че системите не работят правилно. Поради това е важно да следвате точно инструкциите за експлоатация и спецификациите на производителя.

Поради дизайна на системата и мрежата на CAN шината на устройствата за управление, отстраняването на неизправности е невъзможно без подходящ диагностичен блок и специфична за производителя документация, като инструкции за ремонт, схеми и функционални описания.

Източник: Hella

MOTOFOCUS.BG призовава за отговорно и дисциплинирано поведение по време на карантина.

 

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!