Какви помпи има в съвременните автомобилни двигатели?

15 април 2020, 13:00

Водни помпи

Механични водни помпи

Охлаждащата течност чрез водната помпа абсорбира топлината от блока на двигателя и цилиндровата глава и я освобождава в атмосферния въздух през охладителя. В зависимост от дизайна си, механичните водни помпи са разположени или външно на двигателя в собствен корпус, или се монтират посредством фланци и се задвижват от клинов ремък, зъбен ремък или от двигателя директно.

Качествени характеристики на водните помпи на Pierburg:
  • Висококачествен плъзгащ се уплътняващ елемент
  • Необслужваеми лагери с дълъг живот
  • Работни турбинни колела, оптимизирани за потока, изработени от пластмаса, стомана, алуминий или месинг
  • Уплътненията и уплътнителните пръстени са включени в обхвата на доставката

Електрически водни помпи

Електрическите водни помпи дават значителен принос за контрола на емисиите при съвременните конструкции на двигателите.

Поток на охлаждане, който не зависи от оборотите на двигателя, позволява охлаждане, основано на търсенето. Това намалява изискванията за мощност, като същевременно намалява загубите от триене, разхода на гориво и емисии на замърсителите.

Циркулационни помпи

Циркулационните водни помпи се използват, когато функциите за охлаждане или отопление трябва да се изпълняват независимо от веригата на охлаждащата течност. В независимите отоплителни системи се използват циркулационни помпи за охлаждаща течност за бързо загряване на купето.

Откакто са пуснати на пазара през 1996 г., в заводите в Пиърбург са произведени над 50 милиона циркулационни води.

Маслени помпи

Нерегулираеми маслени помпи

Маслените помпи гарантират, че частите на двигателя са снабдени с достатъчно количество масло. За достатъчно охлаждане и смазване, общият обем на маслото трябва да се изпомпва 4 до 6 пъти в минута през двигателя.

Освен това, конструкцията на маслената помпа трябва да гарантира, че точките за смазване се снабдяват с прясно масло възможно най-бързо след студен старт, а дебитът винаги е достатъчен дори при ниски обороти на двигателя.

Маслени помпи с променлив дебит

За да се намалят емисиите на CO2 са разработени регулируеми помпи с променлив дебит. С маслено-хидравличните задачи, които отчасти са нови, като хлабина на хидравличните повдигачи на клапаните и компенсация на разпределителния вал, охлаждане на буталото и много други, съвременните двигатели в по-ниския диапазон на оборотите на двигателя изискват непропорционално големи обемни потоци на масло.

Производителността на променливите маслени помпи може да се адаптира гъвкаво към необходимия обем на потока на маслото, в зависимост от температурата, скоростта и състоянието на натоварване на двигателя. Те помагат да се достави маслото, когато е необходимо, и по този начин спестяват гориво.

Тандем помпи вакуум / масло

Тандемните помпи работят с различни среди комбинирани на обща ос. Докато еднофункционалната вакуумна помпа генерира вакуум за усилвателя на спирачката, свързаната маслена помпа поема или функцията на основната маслена помпа, или извлича излишното масло от главата на цилиндъра като помпа за засмукване на масло.

Вакуумни помпи

Механични вакуумни помпи

Механичните вакуумни помпи могат да се задвижват с помощта на гърбици, повдигачи, вериги, ремъци или ексцентрични шайби. Помпите, които работят с бутало или диафрагма и генерират вакуум, са добре познати.

По-нова разработка са лопатните помпи с въртящо се задвижване. Тук ротор с една или повече лопатки образува камери, чиито размер варира по време на работния цикъл.

Тандем помпи гориво / вакуум

При „тандемни помпи“ вакуумните помпи се комбинират с други захранващи помпи на обща ос. В комбинацията гориво / вакуум те изпълняват функциите на механичните вакуумни помпи и се използват и за подаване на гориво.

Тандем помпи вакуум / масло

Докато вакуумната помпа генерира вакуум за усилвателя на спирачката, свързаната маслена G-роторна помпа изтегля излишно масло от главата на цилиндъра и го връща обратно към картера на двигателя.

Електрически вакуумни помпи

Електрическите вакуумни помпи могат да се включват независимо от двигателя на автомобила и при поискване. Това спестява гориво и намалява вредните емисии.

В хибридните превозни средства електрическите вакуумни помпи поддържат усилватели на спирачките, когато двигателят на гориво е изключен.

Източник: MS Motorservice

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!