Сензор за положение на разпределителния вал

18 април 2020, 7:32

Сензорът на разпределителния вал позволява на управлението на двигателя да определи точното положение на задвижването на коляновия вал. Тази информация е необходима за изчисляване на точката на запалване и точката на впръскване, наред с други неща.

Задачата на сензора на разпределителния вал е да работи със сензора на коляновия вал, за да определи точното им положение. Чрез комбинацията от двата сензорни сигнала, управляващото устройство на двигателя знае кога първият цилиндър е в горната мъртва точка.

Тази информация е необходима за три цели:

  1. За началото на инжектирането по време на последователните фази на впръскване.
  2. За задействащия сигнал на електромагнитния клапан за системата за впръскване на дюзата.
  3. За селективно управление при детонации в цилиндрите.

Сензорът на разпределителния вал работи по принципа на Хол. Той сканира пръстен на разпределителния вал. Въртенето на пръстена променя напрежението на Хол в сензорната глава. Тази промяна в напрежението се предава на контролния блок и се оценява там, за да се установят необходимите данни.

Неизправният сензор на разпределителния вал може да причини следните симптоми:

  • Трудности при запалване
  • Лампичката на двигателя светва
  • Кодът за грешка се съхранява. Често се открива код на неизправност P0340, който показва грешка на сензора за положение на разпределителния вал
  • Блокът за управление влиза в аварийна програма

При неизправности:

  • Проверете сензора за повреди ✓
  • Прочетете паметта за грешки ✓
  • Проверете електрическите връзки на проводниците на сензора, конектора и сензора за правилна връзка, счупвания и корозия.
1.Проверка на връзката

Проверете линията за свързване от контролния блок към сензора с помощта на омметър. Извадете конектора от контролния блок и извадете сензора, проверете отделните кабели за прекъсване. За определяне на пиновете е необходима схема на свързване. Референтна стойност: прибл. 0 Ома.

2. Проверка на присъединителните линии за късо съединение

Проверете връзките за късо съединение към рамата. Измерването е между конектора на сензора и заземяването на превозното средство. Референтна стойност:> 30 MOhm.

3. Проверка на захранващото напрежение

Проверете захранващото напрежение от контролния блок към сензора. Поставете щепсела на контролния блок, включете запалването. Референтна стойност: прибл. 5 V (проверете спецификациите на производителя).

4. Проверка на напрежението на сигнала

Проверете напрежението на сигнала. Свържете измервателния кабел от осцилоскопа и стартирайте двигателя. Сигнал с квадратна вълна трябва да бъде изобразен на осцилоскопа.

Генератор на Хол

При сглобяване на сензора се уверете, че разстоянието до пръстена на енкодера е правилно и уплътнението е на мястото си.

Източник: Hella

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!