Обезвъздушаване на горивната система след подмяна на горивния филтър

18 май 2020, 7:00

Ако горивният филтър трябва да бъде заменен, трябва да бъде обърнато внимание на следните вероятни проблеми. Една от най-честите причини за неприятности в този момент е въздухът, който остава в горивната система.

В случай на недостатъчно обезвъздушаване, може да възникне сериозна повреда. Преди всичко, съвременните двигатели са изключително уязвими, защото инжекторите и помпата за високо налягане бързо започват да изсъхват, ако не са смазани с дизелово гориво.

Повечето двигатели могат да бъдат обезвъздушени чрез активиране на горивната помпа, например чрез многократно включване и изключване на контакт, с помощта на диагностичен тестер или чрез директно подаване на захранване на горивната помпа. Ръчното обезвъздушаване също е един от стандартните методи. В някои превозни средства горивната система е оборудвана с интегрирана ръчна помпа. При други въздухът трябва да бъдат отстранен ръчно от системата с вакуумна помпа.

По принцип новият филтър трябва да бъде пълен с чисто гориво преди монтажа му, за да се предотврати сух старт, така че всички усилия, свързани с обезвъздушаването могат да бъдат намалени. За да се предотврати нежеланото навлизане на въздух, трябва да се обърне внимание на дренажния отвор за източване на водата на дизеловия горивен филтър (напр. KL 154).

След разхлабване на винта за източване на вода и отстраняване на водата, винтът трябва да се затегне отново с правилния въртящ момент. Ако е твърде стегнат, уплътняващият пръстен ще се деформира, така че горивото ще протече и ще навлезе въздух.

Важно: Преди да отворите системата, тръбите за гориво трябва да бъдат разединени с подходящ инструмент. За да не повредите стартера поради претоварване, обезвъздушаването чрез стартиране на двигателя не се препоръчва!

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!