Хибридни модули BorgWarner P2 – Множество комбинации за дизайн за оптимизирани клиентски решения

19 май 2020, 17:00

Голяма част от иновациите в автомобилната индустрия днес се движат от по-строгите стандарти за емисии, увеличаване на урбанизацията и по-голям акцент върху надеждността. В резултат на това преобладаващите архитектури на задвижването ще бъдат така наречените конфигурации P1 и P2 (фиг. 1). За разлика от P1 дизайнът, решението P2 позволява чисто електрическо задвижване чрез използване на изключващ съединител към ДВГ. От друга страна, P2 модулът предлага широка гама от функционалности и лесно може да бъде интегриран в задвижващия механизъм, което го прави решение за избор за хибридни превозни средства.

Фигура 1. Конфигурацията P2 позволява чисто електричество шофиране чрез използване на изключващ съединител.

Модули по оста и извън оста предлагат уникални решения

Електродвигателят в P2 конфигурация може да бъде позициониран или осово, или извън оста. С осов дизайн, двигателят е интегриран директно на задвижващия вал. В извъносовата версия моторът се позиционира отделно, с въртящ момент и обороти, които се предават от трансмисия.

Изборът между тези две конфигурации и тяхното оптимално позициониране зависи от широк спектър от критерии, с доминиращ влияещ фактор „инсталационно пространство“. Задвижвания с надлъжно монтиран двигател обикновено разполагат с повече пространство, затова е за предпочитане осовата подредба. В сравнение с версията извън оста, електрическият двигател на осовия модулът е по-тежък, но не изисква допълнителни компоненти за предаване на въртящ момент. Тъй като е позициониран директно върху задвижваща ос, не е необходимо допълнително място за монтаж в близост до трансмисията.

Конфигурациите извън оста често намират приложения с напречно монтиран двигател, където допълнително осово пространство между двигателя с изгаряне и трансмисията често е трудно да се намери.

Гъвкави концепции на съединителя, които да задоволят клиентски изисквания

P2 хибридните модули обикновено включват обикновен изключващ съединител, който позволява всички видове възможности за предаване на мощността. Мокрите съединители осигуряват максимална функционалност и издръжливост при компактни размери. В осовите конфигурации, ротора на електродвигателя и корпуса на съединителя може да се комбинират като един компонент чрез интегриране на изключващия съединител в електрическия мотор. Тази комбинация също позволява едновременно охлаждане на съединителя и ротора с един и същ антифриз.

За приложения, изискващи алтернатива на конвенционална концепция, тройният съединител е ефективно решение (фиг. 2). Той е особено подходящ за хибридни трансмисии с двоен съединител, т.к. в допълнение към изключващия съединител, двойния съединител е интегриран в електродвигателя. Като резултат, общата дължина на хибридизираната трансмисия с двоен съединител става изключително конкурентна.

Фигура 2. Показаният тук троен съединител оптимизира дължината на хибридната трансмисия с двоен съединител, конвенционалният P2 модул е ​​ефективно решение за всички видове предаване.

 

Източник: BorgWarner

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!