Тест на машината за баланс на гуми и машината за демонтаж-монтаж на гуми на фирма „Magneti Marelli“ – обобщение

29 май 2020, 7:00

Поради настъпилата ситуация в Полша тестването на устройствата за смяна на гуми на марката „Magneti Marelli“ продължи с няколко седмици по-дълго, отколкото планирахме. Сезонът за смяна на гумите закъсня, но все пак настъпи, което ни позволи да проверим оборудването при възможно най-претенциозните условия. Време е да обобщим как се представиха машините и какво смятат автомонтьорите за тях?

В очакване на сезона…

Пандемията от коронавирус вече върлуваше в Китай и тъкмо атакуваше Италия, когато инструкторите на „Magneti Marelli“ монтираха уредите за подмяна на гумите в автосервиза, който трябваше да ги тества. Разбира се, никой не очакваше, че тези широко коментирани по време на работата събития съвсем скоро ще повлияят толкова значително и на полската икономика, в това число и на пазара за ремонт на превозни средства. Въпреки някои очевидни трудности, в това число спорове по въпроса за смяната на гумите, сервизът, с който сме сприятелени, не почувства особен спад в темпото и не липсваха клиенти, които се интересуваха от смяна на гумите. Освен това, благодарение на удължаването на времето на теста с няколко седмици, сме сигурни, че не сме подминали никой аспект, при който е трябвало да изпробваме машината за демонтаж-монтаж на гуми и машината за баланс на гуми „Magneti Marelli“.

Нека припомним, че тестваните устройства са оборудване от среден ценови клас – не най-евтините, но също така не и най-скъпите в офертата на „Magneti Marelli:

  • Машина за демонтаж-монтаж на гуми MM-HC1224LL2V
  • Машина за баланс на гуми MM-HC1024FA

Предположихме, че избраните устройства са разумна възможност за сервизите, които освен смяна на гуми, предлагат и редица други услуги. Затова очаквахме най-вече изгодно съотношение между цена и качество и функционалност на устройствата.

За да се запознаете с характеристиката на описваните продукти и подробностите за тяхното монтиране в сервиза, кликнете тук.

Машина за демонтаж-монтаж на гуми MM-HC1224LL2V от серията Pro Line

По време на нашия тест автомонтьорите монтираха няколко стотици гуми, търсейки недостатъците и предимствата на устройствата. База за техните наблюдения е използваната през последните няколко години машина за демонтаж-монтаж на гуми на друг производител. Това, на което обърнаха внимание още в началото, е стабилността на устройството. „Magneti Marelli“ се гордее с патентованата си, трапецовидна конструкция, която осигурява силна опора по време на монтажа на гумите. Това се оказа истина, след като дори при работата с много големи колела (представени на снимките по-долу), устройството впечатли със стабилност. Автомонтьорите не отчетоха вибрации или друг тип проблеми през цялото време на експлоатация на машината. Тази характеристика беше важна за нашия сервиз, защото често се налага да обслужват големи колела. Местните любители на автомобили с висока проходимост идват в автосервиза, поради което 35-цоловите (инчови) гуми, като показаните по-долу на снимката, се ремонтират често тук. Както се вижда, колелата без проблем се вместват на работния плот на машината за демонтаж-монтаж на гуми. Според каталога, максималният диаметър на колелото, който може да бъде обслужван от MM-HC1224LL2V е 45-цола (инча). Автосервизът също така често работи с мотоциклети. За колелата на тези превозни средства, особено полезна се оказа опцията за нагласяне на челюстите на машината за демонтаж-монтаж на гуми в свободно избрана позиция. Предишната използвана от сервиза машина е имала възможност за нагласяне на челюстите само в двете крайни позиции. При мотоциклетите джантата се хваща от челюстите „наопаки“, така че, когато няма възможност за спиране на челюстите във всеки един момент за по-дълго от секунда, гумата трябва да се монтира бързо с риск от надраскване на джантата.

 

При ежедневната си работа с „широко използваните“ гуми, автомонтьорите оцениха най-вече две качества на машината за демонтаж-монтаж на гуми „Magneti Marelli“, предотвратяващи надраскването на джантите – системата с помощно рамо, полезно при обслужването на нископрофилните гуми и плъзгащите се накрайници на главата на машината за демонтаж-монтаж на гуми. Помощното рамо се състои от три основни елемента: притискащ диск, накрайници (т.нар. „трета ръка“) и притискаща ролка. Автомонтьорите вече познаваха тази система, но оцениха възможността за по-лесно монтиране на две височини на притискащата ролка, което не са срещали по-рано. Тази опция се оказа полезна при работата с големи джанти. Решение „точно на време“, защото както знаем живеем в епохата на джиповете, а джантите на новите превозни средства постоянно „растат“.

Накрайниците на главата на машината за демонтаж-монтаж на гуми са меки, пластмасови елементи, които предпазват джантата от надраскване по време на монтаж и демонтаж на гумата. След време се износват, но фирма „Magneti Marelli“ е добавила към устройството цели 20 резервни накрайника. Предишната машина за демонтаж-монтаж на гуми, използвана от сервиза, е имала метална глава. Наистина, тя е била подходящо профилирана, но и така е било необходимо голямо умение и съсредоточаване от страна на оператора на машината, за да не се надраскат джантите.

 

Автомонтьорите веднага забелязаха по-тихата работата на плота на машината за демонтаж-монтаж на гуми, в сравнение с тяхното предишно устройство. Освен това плотът има две скорости на въртене. От техниците на „Magneti Marelli“, които монтираха оборудването, разбрахме, че в стандартните машини за демонтаж-монтаж на гуми обикновено има двигател и ремъчна предавка, която задвижва плота. С течение на времето ремъците се затягат, от време на време трябва да се проверяват и опъват. В този модел, електрическият двигател е директно под плота, но в корпуса допълнително е вградена зъбчата предавка, която увеличава въртящия момент. За по-ниските скорости има също и редуктор. Благодарение именно на това решение машината за демонтаж-монтаж на гуми работи толкова тихо и не е необходимо да се контролира периодично и регулира.

Практиката във сервиза показа, че машината за демонтаж-монтаж на гуми MM-HC1224LL2V има решение, което можем да приемем едновременно за предимство и недостатък. Интегрираният инфлатор дава възможност за бързо напомпване на гумите върху плота на устройството, поради което в началото беше положително оценен от автомонтьорите. Когато първоначалното възхищение преминава, един от операторите забелязва, че скалата на манометъра би могъл да е по-голяма. Хората, които нямат орлов поглед, трябва да се приближават до манометъра, за да отчетат точната стойност. Първоначално момчетата от сервиза хвалеха удобството при обслужване на системата за помпане, която се задейства с помощта на педал в долната част на корпуса. След известно време обаче установиха, че той би могъл да бъде по-прецизен. За да се получи съответното налягане на въздуха, трябва „да се усети“ точното положение на педала – да не се натиска нито прекалено силно, нито прекалено слабо.
Подобни чувства автомонтьорите изпитаха и спрямо приставката за изваждане на гумите. Тя може да се регулира в четири позиции, което представлява по-добро решение, отколкото в случая с тяхната предишна машина за демонтаж-монтаж на гуми. За пореден път се оказва, че предимството за едни може да е недостатък за други. Заради самата конструкция, приставката за изваждане на гумите трябва да се накланя силно назад, за да се постави колелото пред нея. С големите колела (и късите ръце на автомонтьора) може да се окаже проблем, особено по време на продължителна работа. Автомонтьорите не успяха да открият други недостатъци на устройството, въпреки че усилено търсеха „под вола теле“.

Основни предимства:

  • стабилна конструкция,
  • интегриран инфлатор,
  • възможност за нагласяне на челюстите на машината за демонтаж-монтаж на гуми в свободно избрана позиция,
  • накрайници на главата на машината за демонтаж-монтаж на гуми,
  • функционално помощно рамо,
  • две скорости и по-тих двигател на плота,
  • конструкцията на приставката за изваждане на гуми

Недостатъци:

  • размерът на скалата на манометъра,
  • спецификата на работа на педала за напомпване
  • конструкцията на приставката за изваждане на гуми

Машина за баланс на гуми MM-HC1024FA

 

Вторият представител на двете тествани от нас устройства е машината за баланс на гуми MM-HC1024FA с автоматична спирачка и 17-инчов LED монитор. Спрямо този уред автомонтьорите нямаха огромни очаквания – но какво пък, по принцип машините за баланс на гуми си приличат една с друга. По-опитните експерти знаят, че в автомобилизма, както и в спорта, са важни детайлите. Особено впечатление направи лазерният указател, който подсказва на кое място трябва да се намира центърът на залепваната тежест. Това беше важна промяна за автомонтьорите, които до този момент поставяха тежестите по стария метод „на 12 и 6 часа“. Програмата притежава също функция за планиране на местата за поставяне на тежестите по такъв начин, че тежестите да са естетично скрити зад рамената на джантите. На слабо осветените автосервизи ще им хареса допълнителният LED диод, поставен на такова място, че да осветява „работното пространство“ или вътрешната част на колелото.

Лазерът е един от елементите, изброен от механиците, който основно повлия за предимствата на машината за баланс на гуми. Става дума за бързината при работа. Устройството се стартира бързо, за момент е готово за работа, а неговият софтуер действа без закъснение. За скъсяване на времето за обслужване на колелата спомагат също и други детайли, като големият панел с бутони, които може без проблем да се обслужва с ръкавици и големият размер на монитора с матрица, отблъскваща светлината, благодарение на което параметрите са видими дори от голямо разстояние. Стандартна е функцията за автоматично задействане на измерването след спускане на предпазителите. Автомонтьорите оцениха също простото меню. Те вече познават на пръсти устройството след почти двумесечно тестване.

 

Поредният важен детайл е възможността за свободно изключване и включване на повечето спомагателни функции, което се оказва съществено в ситуации, когато едно и също устройство използват повече хора.

Машината за баланс на гуми MM-HC1024FA е оборудване от среден ценови клас, затова не очаквахме от нея новаторски решения дошли директно от премиерите на международните панаирни салони. Искахме най-вече да проверим дали всичко действа надеждно. Интересуваше ни автоматичното електронно измерване на разстоянията, диаметъра и широчината на джантите. Попитахме автомонтьорите за мнението им за тях. Чухме стандартното, че е „доста прецизно“. В повечето случаи системата за измерване помагаше на операторите, но не ги убеди дотолкова, че сляпо да се доверят на нейните показания. В случай на грешка беше от помощ новото монтиране на колелото на устройството или ръчното въвеждане на параметрите.

Основни предимства:

  • лазерен указател
  • бързина на работата
  • удобен панел с бутони
  • система от чекмеджета и дръжки, улесняващи работата
  • голям LED монитор
  • осветяващ LED диод
  • четлив софтуер, лесен за обслужване

Минуси:

  • инцидентните грешки на автоматичното измерване

Обобщавайки нашия тест, служителите на автосервиза признаха, че за тях работата с машините на „Magneti Marelli“ е била положително преживяване. Усетили са значително подобрение спрямо използваните преди това устройства. Те обърнаха също внимание на монтажа на оборудването и инструктажа, направен от инструкторите на „Magneti Marelli“, което свидетелства, че фирмата носи отговорност за продадените продукти. Накрая обърнаха внимание също на… външния вид на устройствата. Според автомонтьорите правят добро впечатление на клиентите, много хора са им обърнали внимание. Сиво-черните цветове оптически прикриват замърсяването, което няма как да се избегне при работа с гуми.

В началото на теста решихме, че ще намерим отговор на въпроса дали машината за баланс на гуми и машината за демонтаж-монтаж на гуми на „Magneti Marelli“ ще се окажат машини с изгодно съотношение между качество и цена? Нашето мнение е, имайки предвид данните за цените и офертите на конкуренцията, че се пласират доста добре в тази категория. Но винаги може да е още по-добре, затова Ви приканваме да се договаряте лично с дистрибуторите на устройствата за работа с гуми на фирма „Magneti Marelli“.

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!