Код P0014 – симптоми, причини и как да се отстрани

3 юни 2020, 6:00

Системата за променливо газоразпределение VVT на превозното средство подобрява работата на двигателя и горивната ефективност. Тя регулира отварянето и затварянето на изпускателните и всмукателните клапани, като контролира гориво-въздушната смес.

Това управление позволява по-голяма мощност, по-добра икономия на гориво или балансиран подход в зависимост от нуждите на двигателя във всеки даден момент.

Кодът P0014 OBD-II е наличен само за превозни средства с променливо газоразпределение и се отнася до проблем с настройките, по-специално на разпределителния вал в банка 1, позиция „Б.“ Този компонент е отговорен за контрола на клапаните, и отделянето на въглеродни емисии от двигателя.

Какво означава код P0014?

Положение на разпределителния вал „B“ – превишаване на времето на предварение или производителност на системата (Блок 1)

Първо, кодът ви казва къде е грешката. „Блок 1“ е зоната на двигателя, съдържаща първи цилиндър. Положение „B“ е изпускателния разпределителния вал, разположен отзад или отдясно на двигателя от гледна точка на водача, в зависимост от марката и модела на превозното средство.

На следващо място, кодът за грешка гласи, че този разпределителен вал превишава предварението, което означава, че той надвишава прага, зададен от ECM (модул за управление на двигателя), докато изпреварва или забавя синхронизацията на разпределителния вал.

Симптоми на код P0014

Чудите се как да идентифицирате кога възниква кодът за грешка P0014? Откриването на проблема рано намалява размера на щетите по превозното средство. Ето някои от основните признаци, за които трябва да внимавате:

  • Трудност при стартиране: Отнема ли време колата ви да запали? Това обикновено е свързано с проблем с разпределителния вал. Слушайте за чукащи шумове, когато завъртите ключа. Автомобилът също може да стартира и след това да угасне. Ако проблемът не е отстранен, в крайна сметка колата може изобщо да не запали .
  • Гаснене: Подобно на проблемите със стартирането, колата може да има проблеми с празния ход или случайно гаснене, особено при по-ниски скорости.
  • Увеличен разход на гориво: Увеличеният разход на гориво може да е резултат от кода P0014. Увеличението често се случва бързо, а не постепенно, което го прави по-лесно да се забележи.
  • Шум и вибрации: Проблемът с разпределителния вал може също да доведе до груба работа на двигателя, тъй като автомобилът получава неправилна гориво-въздушна смес. Може да забележите как автомобилът се тресе, по-голямо количество дим от ауспуха или двигателят работи по-шумно от обикновено.

Причини за код P0014

Има няколко често срещани причини за P0014 код, които могат да бъдат източник на проблема, включително:

  • Вискозитетът на двигателното масло е твърде висок и затруднява преминаването му към разпределителния вал. Потокът на маслото в двигателя трябва да е постоянен, за да му позволява да работи безпроблемно.
  • Разпределителният вал може да се намира на по-предна позиция, но от ECM е инструктиран да бъде върнат. ECM трябва да има пълен контрол върху разпределителния вал, за да работи правилно.
  • Ваносът на разпределителния вал и соленоидът за регулиране на маслото в Блок 1 трябва да бъдат свободни да се движат според нуждите. Когато обаче блокират, това води до кода P0014.

Сериозен ли е кодът P0014?

Когато превозното средство не се стартира правилно или не работи, това е сериозен проблем за повечето хора. Въпреки това, дали е трудно да се поправи зависи от това, което генерира кода на първо място.

Неизправната верига за синхронизация може да причини сериозни повреди на двигателя. Продължаването на шофирането на автомобила Ви може да доведе до по-нататъшни повреди и по-висока сметка за ремонт. В идеалния случай трябва да се отиде до най-близкия сервиз, за да установи проблема възможно най-скоро.

Леките симптоми опасни ли са? Обмисляте ли да игнорирате проблема? Ако е така, вероятно ще провалите годишния си тест за емисии, което означава, че все пак ще трябва да го поправите по-късно. Има смисъл да отстраните ремонта по-рано, отколкото по-късно, когато може да се наложи да платите повече.

Как се отстранява

Има няколко стратегии, които можете да използвате, за да поправите грешка с код P0014. Първо може да се наложи да се смени маслото и филтъра.

Може да се наложи да нулирате кода за неизправност, за да изгасне светлината на контролната лампа на двигателя. Ако проблемът не е отстранен, светлината ще се включи отново.

Ако това стане, може да се наложи да смените разпределителния вал. Трудността и цената на тази процедура зависи от това колко лесно е достъпен разпределителния вал.

И накрая, може да се наложи ваносите да бъдат поправени или заменени.

Като цяло P0014 кодът е със средна тежест и заслужава вашето внимание, преди да правите шофиране на дълги разстояния. Обърнете внимание на симптомите и отстранете проблема рано, за да избегнете допълнителни усложнения.

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!