Електронно контролиран термостат (MAP) – как работи и съвети за тестване

6 юни 2020, 8:00

Моделите BMW използват електронно контролиран термостат на двигателя. Това позволява на модулa за управление на двигателя  да контролира по-добре работната температура на двигателя, за да поддържа ефективността и стандартите за емисии от ауспуховата система.

Дизайнът на електронния термостат е подобен на този на традиционния термостат. В традиционния термостат термичния елемент се нагрява от охлаждащата течност на двигателя, при определена температура термостатът се отваря, което позволява на охлаждащата течност да циркулира и поддържа температурата на двигателя. Основната разлика с електронния термостат е, че сега модулът за управление на двигателя има влияние върху отварянето на термостата, използвайки електронен нагревател за загряване на термичния елемент, отваряйки термостата според нуждите.

Погледнете корпуса на термостата, за да го идентифицирате. Ако липсва електрическо окабеляване или конектор, вероятно е традиционен.

Традиционен термостат без електроника

Ако има кабел към корпуса, това може да е електронен термостат. Уверете се, че окабеляването не отива към температурни сензори, използвайки цвета на проводника. Ако в корпуса не са монтирани температурни сензори, вероятно е електронен термостат, контролиран от модула за управление.

Електронен термостат с контролиран от модула за управление – забележете проводниците в горната част на корпуса
Когато се демонтира електронно контролиран термостат, той изглежда подобен на традиционния термостат.

Превозното средство, с което работите, може да показва код на повреда за охлаждане на MAP, обикновено дефектен термостат. Винаги проверявайте окабеляването и конектора за повреда преди да монтирате термостата.

Тестване на веригата от модула за упраление към термостата.

Проверете за наличие на напрежение от батерията и заземяването на термостата. Ако липсва, проследете за отворената верига обратно към модула за управление.

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!