OAP технология и качество от INA

19 юни 2020, 13:00

INA, изобретател на ролката за свободен ход на алтернатора (OAP), предупреждава търговци и сервизи, да се пазят от евтин внос и обяснява защо си струва да инвестира в OE компоненти.

Мощността и тласъците от компресията на двигателя с вътрешно горене включват ускорение и забавяне на коляновия вал, чиято ротационна неравномерност се прехвърля върху допълнителните механизми на двигателя чрез аксесоарния ремък. Това в крайна сметка причинява проблеми като: повишени нива на шум и вибрации, прекомерни усилия в обтегача и ремъка и в крайна сметка преждевременното износване на компонентите в задвижващата система.

Алтернаторът оказва най-голямо влияние върху аксесоарния ремък. За да се защитят всички спомагателни компоненти, задвижвани от ремъка, инженерният екип на INA разработи обтягащата ролка на генератора (OAP), която му позволява  да се отцепва от задвижващата система и да предотврати преждевременното износване. Дизайнерите на двигатели бързо забелязаха потенциала на идеята и от 1995 г. INA предостави над 60 милиона OAP на производителите на автомобили по целия свят.

Всъщност OAP е толкова успешен, че конкурентите произвеждат свои собствени гами, опитвайки се да копират оригиналния дизайн и технология на INA. Така че, когато на пазара се появи нов продукт, инженерите на продуктите на INA го тестват спрямо OE спецификации. Целта е да се определи издръжливостта на въртящия момент на съединителя, умората на лагера и функцията на претоварване, като същевременно се дава пряко сравнение с оригиналното оборудване на INA.

Допълнителна защита

Друга особеност на INA OAP е, че дори при малката вероятност от повреда на компонента, той ще продължи да поддържа своите експлоатационни свойства, тъй като е проектиран да работи в „заключено“ положение. Този елемент на дизайна позволява на ремъка да продължи да задвижва алтернатора, дори ако вътрешният механизъм на OAP се е повредил и е уникален за продуктите на INA. Всеки тестван досега дизайн на конкурент не успява да включи тези аварийно работещи свойства, така че няма да има задвижване към алтернатора, когато той се повреди.

Някои производители вече издават сертификати за „5 години живот“ (гаранция, че частта ще има 5-годишен експлоатационен живот), но не споменават, че включеното тестване е обикновен тест за експлоатационна функция и не се извършва по същите спецификации и насоки, които са поставени на INA като оригинален доставчик на оборудване. Това може да означава, че няма промени в скоростта и натоварването на компонентите по време на изпитанията, което без съмнение ще бъде и доста по-малко от 1000 часа, необходими ако частта е предназначена за монтиране като оригинално оборудване.

Резултати за сравнение на Schaeffler OAP

Всеки OAP беше тестван до 600 часа при загрят монтаж, при радиално натоварване от 1000 N и при скорости до 6000 об / мин, като половината от времето беше натоварена, а другата половина се разтоварва, за да се симулират най-добре условията в двигателния отсек.

Резултатите от теста показват, че двата конкурентни OAP модула не успяха да достигнат целта от 600 часа, докато оригиналните компоненти на INA са преминали през теста, лесно надвишаващи очакванията за живота на частта. INA единиците също постигнаха максимални обороти на генератора от 20 000 об. / мин., като все още запазват пълния капацитет на задвижването), при съответсващи обороти на двигателя между 6 666 и 8 000 об / мин, в зависимост от предавателното отношение. Изпитваните конкурентни ролки започнаха да се приплъзват (губейки задвижване) при около 8 000 об. / мин. на алтернатора, когато оборотите на двигателя са 3 – 3 600 об / мин. Тези резултати подчертават невъзможността на копираните компоненти да възпроизвеждат ефектите на отделяне на оригиналната част, без да включват модерната технология, която е вградена във всеки INA модул.

За да гарантирате, че вашата заменена OAP ролка няма да провали вас или вашите клиенти, настоявайте да доставяте оригинална INA част – проектирана и изработена като част за първоначално вграждане. С гама от над 160 вида ОАР ролки, INA е световният лидер на пазара в OAP технологията.

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!