Какво ни очаква според MALHE – днес и утре

20 юни 2020, 8:00

Със своята двойна стратегия MAHLE се подготвя за бъдещето на мобилността. Електрическото задвижване и двигателят с вътрешно горене са готови да играят важна роля в това бъдеще. Целта за неутралитет на климата през 2050 г. означава прекратяване на добива на изкопаемите горива, но не е задължително да се обявява за края на двигателя с изгаряне.

Рискуване в нови области

Понастоящем електрическите задвижвания, работещи с батерия не са подходящи за всички нужди от мобилност поради „екологичната раница“ на акумулатора на автомобила. Устойчивото производство и доставката на електроенергия от възобновяеми източници също все още не са напълно развити. Следователно MAHLE вижда комбинацията от задвижвания като бъдещето на мобилността. Горивната клетка има голям потенциал, но двигателят с вътрешно горене също има бъдеще. Със синтетични и възобновяеми горива нашата мобилност ще стане устойчива в бъдеще – без емисии на CO2 или NOx. Наред с електрическата мобилност, тези горива могат да играят значителна роля, като ни помагат да постигнем целите за климата.

Горивни клетки: електричество и топлина

Бъдещето е електрическо, но не чисто захранвано от батерии. За дълги разстояния и транспортиране на тежки товари горивната клетка влиза в играта. Между другото, тя е изобретена преди двигателя с изгаряне. Сега технологията е готова. В горивната клетка на превозното средство водородът реагира с кислорода от въздуха. Това произвежда електричество за зареждане на тяговата батерия, както и вода и топлина. Термичното, въздушното и течното управление на горивните клетки е много подобно на това на горивните двигатели и следователно е точно в съответствие с нашата основна компетентност. Вече разработваме цялостно, модулно портфолио от системи за горивни клетки.

Синтетични горива: Е-горива

С е-горивата двигателят с изгаряне отделя само толкова CO2, колкото е бил свързан по време на производството си. Е-горивата са синтетични горива, произведени от вода и въглероден диоксид (CO2),  с използването на електричество. Но какво да кажем за съвместимостта на различните синтетични горива с компонентите на двигателя и филтрите? MAHLE си партнира с известен немски производител на превозни средства, за да проучи това. И резултатите бяха положителни: примесът на тези горива в съответствие със съществуващите стандарти за гориво не оказва влияние върху тестваните компоненти на MAHLE или върху работата на двигателя. Това отваря множество възможности за използване на тези горива. MAHLE допуска, че е възможно добавка на е-гориво до 20 процента с настоящите горива.

Биогорива: гориво от природата

Горивата могат да се получат и от възобновяеми суровини като маслодайни растения, зърнени култури, цвекло и дървесина. За да се създадат биогорива, водородът (H2) се извлича от вода (H2O). След това този водород се преработва с въглероден диоксид (CO2) в течно гориво като био природен газ или биометан. Едно предимство на тези горива е затвореният въглероден контур, който безпроблемно интегрира извличането на гориво в нашата естествена екосистема, без да причинява щети. Така че бъдещето няма да бъде оформено от един „правилен“ тип задвижване, а от разнообразна комбинация от устройства с различни възможности за различни приложения. Ние възнамеряваме да обсъдим обективната комбинация за бъдещето обективно, оставайки отворени за всички технологии и да използваме всеки лост, с който разполагаме, за да „дефосилизираме“ мобилността си.

Подготвени за всяка ситуация

Ако в бъдеще искате да ремонтирате модерни превозни средства с алтернативни задвижвания, се нуждаете от две ключови неща: резервни части и експертиза. Като оригинален производител на оборудване, MAHLE е насочена към трансформацията на мобилността и това включва неговото портфолио – с високото ниво на достъпност и високо качество. MAHLE също ви подкрепя с множество услуги и информация, включително диагностични инструменти и сервизни единици, информация за обучение и ремонт и поддръжка (RMI).

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!