Спрете точно когато е необходимо с автоматично аварийно спиране

22 юни 2020, 13:00

Какво е автоматично аварийно спиране (AEB)?

Вероятно можете да се сетите за моменти, когато натискането на спирачките по-рано би имало значително по-добър ефект. Една секунда или няколко метра може да превърне обикновеното шофиране в главоболие – или по-лошо. Независимо дали от неизбежните обстоятелства или моментните пропуски се случват сблъсъци. За да се промени това, автоматично аварийно спиране (AEB) се разпространява във всички видове превозни средства.

Автоматичното аварийно спиране е активна система за безопасност, която активира спирачките на автомобила при откриване на потенциален сблъсък. Както подсказва името му, той работи автоматично, без водачът действително да докосне педала на спирачката. Той може също да увеличи спирачната сила, ако водачът задейства спирачките, но не е достатъчно, за да предотврати сблъсък. Всички AEB системи засичат превозни средства и много от тях могат да усетят пешеходци и колоездачи. Целта на AEB е да смекчи катастрофите чрез иницииране на спирането, когато възникнат опасни условия или ако водачът не спира достатъчно.

Какво представлява задно автоматично аварийно спиране?

Случвало ли ви се е някога да е невъзможно да забележите и избегнете препятствията отзад по време на паркиране? Задното автоматично спиране го превръща в реалност. Тази система задейства спирачките при засичане на заден сблъсък, било то с паркирана кола, стена на гараж или друга пречка. Задното автоматично спиране се означава повече като удобство, отколкото подобрение на безопасността; то помага да се избегнат щети, причинени от въздействия при паркиране с ниска скорост. Някои автомобили го комбинират с предупреждение за заден кръстосан трафик, който открива превозни средства, минаващи отзад, когато се движите назад. Ако не е правилно калибрирана обаче, системата за задно автоматично аварийно спиране също може да представлява проблеми при паралелно паркиране, ако е твърде чувствителна.

Как действа автоматичното аварийно спиране?

Как AEB знае точно кога да задейства спирачките? Някои превозни средства използват радарни сензори, монтирани в предната решетка, броня или вентилационни отвори. Други разчитат на камери, които обикновено са инсталирани вътре в предното стъкло зад зоната на огледалото за обратно виждане. Някои използват и двете. Какъвто и да е методът за откриване, софтуерът постоянно изчислява потенциала на срив въз основа на данните на сензора. Ако са изпълнени определени параметри, софтуерът задейства AEB.

Плюсове и минуси

AEB има очевидно предимство: избягване на автомобилни катастрофи или намаляване на тежестта на удара, когато е неизбежен. Съществуват обаче някои минуси на AEB. Единият е потенциал за грешка. Лъжлив сигнал може да удари спирачките ненужно, което да причини паника и да увеличи възможността за сблъсък отзад с водач зад вас. Обратно, повреда в системата на AEB може да остане неоткрита и да доведе до това, че тя не работи в точния момент, в който е необходима. Друг спорен проблем на AEB е, че това може да причини у водачите самодоволство. Ако знаят, че колата им може да спре автоматично, защо да си правят труда толкова да внимава? Трябва да сте сигурни, това са малко вероятни сценарии, които не бива да създават съмнение в общата полза на AEB.

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!