ZF Aftermarket е експерт по диагностика, сервиз и ремонти на трансмисии

1 февруари 2019, 15:00

  • Отстраняване на неизправности в трансмисията изисква специфичен опит
  • Центърът за компетентност на ZF в Дортмунд е верния избор на партньор на пазара за ремонти на трансмисии

Въпреки че съвременните трансмисии са проектирани да бъдат ефективни и трайни, все още могат да възникнат проблеми. За да се избегне скъпия и продължителен ремонт на превозното средство, жизненоважно е клиентите да имат лесен достъп до специфична диагностика на дефектите и ремонт. Тук ZF Aftermarket обяснява разликите в проектирането на трансмисионната система, изяснява как неговият специализиран център за компетентност в Дортмунд може да помогне на клиентите както на ZF, така и на не-ZF трансмисионни системи, и обяснява процедурата от първоначалната проверка до диагностика и ремонт с помощта на части от Качество на оригиналния производител на оборудване (OEM).

Независимо от това дали конструкцията на скоростната кутия е за ръчна, автоматична или хибридна трансмисия, независимите автосервизи могат да разчитат на високо специализираната система на ZF Aftermarket, когато става въпрос за диагностика, сервиз и ремонт. От ZF центърa в Дортмунд, бизнесът може да получи специализирани познания за професионално ремонтиране на по-голямата част от трансмисионните системи на производителите на автомобили, използвайки резервни части за OEM.

За водача най-разпознаваемата разлика съществува между ръчни и автоматични трансмисии. Докато ръчнaта предавателна кутия е изцяло механична, автоматичната трансмисия свързва мощността на двигателя с помощта на конвертор на въртящ момент, а не на съединител. Хибридните трансмисии също са проектирани без съединител – имат автоматичен механизъм за смяна на предавките и отделящ съединител с намален въртящ момент.

Причините за грешки са разнообразни

Обикновено живота на трансмисията на пътнически автомобили продължава през целия жизнен цикъл на превозното средство. Въпреки това, грешки в процеса на вклюване на предавките, износване и замърсяване, както и старо или липсващо трансмисионно масло могат да ограничат функционалността – и повредите в компонентите изискват професионален ремонт.

Тъй като всички трансмисии на автомобилите са изложени на високи натоварвания ежедневно, неправилното боравене с тях, дефектните периферни части на превозното средство или липсата на поддръжка могат бързо да доведат до повреда. Често повредата на трансмисията се подчертава от метални шумове или вибрации по време на превключването на предавките. В много случаи става въпрос на замяна на малки износени компоненти като иглени лагери, синхронизационни пръстени, втулки, уплътнения или поради неправилно ниво на маслото. Игнорирането на тези симптоми може да доведе до значителни последващи повреди на вътрешността на скоростната кутия, което води до значително по-високи разходи за ремонт.

Също така ненужно високите обороти на двигателя и неправилното превключване на предавките могат евентуално да доведат до дефекти. При ръчни предавателни кутии погрешната работа обикновено се дължи на задействане на педала на съединителя прекалено късно или освобождаване твърде рано, или на включване на неправилна предавка. Честа грешка при работа с автоматични трансмисии е превключване от D към R, докато превозното средство е в движение.

Има симптоми, показващи повреда на трансмисията, но те са причинени от компонент, който взаимодейства с трансмисията – например дефектен съединител, двумасов маховик или дефектен дебитомер.

Стъпка по стъпка: Ремонт на трансмисията

Експертите на ZF Aftermarket ясно дефинират процеса на професионален и структуриран ремонт на трансмисията: диагностика на неизправности, почистване, демонтаж, поддръжка и – в зависимост от изискванията – ремонт или подмяна на отделни части. Поради техническата сложност на трансмисиите, ZF Aftermarket препоръчва автосервизите винаги да извършват цялостна диагностика, поддръжка и ремонт в сътрудничество със Сервизния партньор на ZF на място.

Стъпка 1: Диагностика и интерпретация на данните за превозното средство

Основата за надеждна диагноза е разчитането на паметта за грешки и специализираната интерпретация на всички съответни данни за превозните средства. Диагностичните устройства се използват за поддръжка и отстраняване на системни неизправности в целия автомобил.

Разработена за ZF продукти, диагностичното устройство ZF Testman се фокусира на технологията на трансмисията. Това дава възможност да се прочете електрониката на трансмисията, проверява статистическите и динамични данни за превозното средство, получава нефилтрирана информация от паметта за повреда в автомобила, обучава компоненти на ZF.

За спорадични грешки, уеб базираната Vivaldi Onboard Unit и съответната ZF телематична платформа Openmatics ще предостави интелигентно решение в бъдеще, за да се осигури надеждна диагностика по време на движение.

Стъпка 2: Почистване на редуктора с технология за пясъкоструене

След идентифициране на причините за неизправността, предавателната кутия се почиства. Това означава, че всички заседнали отлагания и остатъци от замърсявания се отстраняват с помощта на технологията за пясъкоструене.

Стъпка 3: Демонтиране на редуктора

ZF Aftermarket разглежда компонентите вътре в трансмисията. За да направите това, предавателната кутия е напълно демонтиранa и индивидуалните части, проверени и ако е необходимо, измерени. Преобразувателят на въртящия момент в автоматичните трансмисии се изпразва, почиства и ремонтира.

Стъпки 4 и 5: Ремонт и проверка на мехатрониката

След ремонта ръчните трансмисии се проверяват на стенда и се изпитват за шум. Автоматичната скоростна кутия се проверява на хидравличен изпитвателен стенд, който проверява мехатрониката при реални условия. За да се симулира реална температура и налягане, трансмисионното масло се загрява до 75 градуса Целзий.

Стъпки 6 и 7: Сглобяване и последни изпитвания на изпитвателния стенд

След монтажа редукторът се пълни с ново масло. Групата на ZF има разработена специфична екипировка за своите автоматични трансмисии за. внимателно тестване на херметичността и функционалността – иновация от които има само три в световен мащаб и в момента се разширява за други (не ZF) трансмисии. И накрая, софтуерът на автоматичната трансмисия трябва да се върне към първоначалното си състояние. Последен тест на трансмисията на. превозното средство завършва процеса на ремонт.

Системната компетентност на ZF Aftermarket

Основните предпоставки за отстраняване на повреди при трансмисиите са задълбочени специализирани познания и високо ниво на диагностика и експертиза за скоростни кутии от всички марки. Световният сервизен център на ZF поддържа и консултира независими сервизи за комплексни ремонти на трансмисии, като силен и ориентиран към качеството доставчик на услуги.

ZF Aftermarket предлага и резервни части и трансмисионни масла с OEM качество. Това осигурява бърз, професионален и надежден ремонт.

Източник: ZF Aftermarket

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!