Информация, проблеми и решения за уплътнението на главата

26 юни 2020, 13:00

Уплътненията на главата са жизненоважни части на двигателя. Всички потенциални проблеми трябва да бъдат коригирани бързо, тъй като могат да причинят сериозни повреди и да добавят разходи, ако бъдат игнорирани.

Уплътнението на главата на двигателя действа като изключително критично уплътнение между блока и цилиндровата глава. Обикновено и в идеалния случай уплътнението на главата на двигателя е съставено от стомана или мед. Има някои уплътнения, изработени от композит, като графит или азбест, но тези уплътнения не са толкова ефективни. Освен това производителите се опитват да се измъкнат от използването на азбест поради здравословни проблеми, свързани с производството на продукта.

Има няколко фактора, които правят уплътнението на главата толкова важен компонент на двигателя с вътрешно горене. Първо, уплътнението на главата е отговорно за осигуряването на налягането, създадено при запалването на газовете, да остане вътре в горивната камера. Уплътнението на главата също действа като канал за двигателното масло и охлаждаща течност и поддържа камерите разделени, така че да не се смесват двете течности. Всяка течност служи има различно предназначение, така че е много важно двете течности да останат разделени.

Причини за проблеми

Основната причина за издухан или повреден уплътнител на главата е изключително висока температура на двигателя. Високите температури на двигателя често са причинени от изтичане на охлаждаща течност или просто липсата и в радиатора.

Важно е да се отбележи, че различните уплътнения на главата ще се разпаднат на различни етапи и температури. Алуминият има тенденция да се разширява по-бързо от другите метали, когато се нагрява, така че алуминиевата цилиндрова глава е по-малко желана от другите възможности. Когато металът има висока скорост на термично разширение, това означава, че с изменението на температурата се увеличава и обемът на въпросната материя. Алуминият, имащ сравнително висока скорост на термично разширение, причинява бързо разширяване на уплътнението на главата и отслабва целостта на материала.

Опасностите от нелекуване на проблема

След като уплътнението на главата се „издуха“, колата ви официално ще се превърне в бомба със сериозно механично разрушаване. Колкото по-дълго вашето превозно средство се експлоатира с издухано уплътнение на главата, толкова по-големи щети могат да възникнат върху двигателя. След като се повреди уплътнението на главата, ще има незабавна загуба на налягане в двигателя. Както бе споменато по-горе, уплътнението на главата действа като поддържа налягане в цилиндъра. След като издуха уплътнението на главата, налягането търси начин да избяга. Водачът трябва да забележи незабавна загуба на мощност и да започне да забелязва други проблеми с производителността, като например увеличен разход.

Когато уплътнението на главата изгори, каналите за масло и охлаждаща течност ще започнат да протичат, което ще позволи на двете течности да влязат в местата, където не трябва и да причинят по-големи щети. Охлаждащата течност може да влезе в горивните камери и да се смеси с моторно масло, причинявайки разреждането му, като в същото време намалява в охладителната система и в крайна сметка причинява прегряване на двигателя. Охлаждащата течност не е смазка, така че колкото повече охлаждаща течност се смесва с моторното масло, толкова по-малко смазани са движещите се части на автомобила и толкова по-бързо се осъществява бедствието.

Симптоми на провалено уплътнение на главата:

Има доста симптоми, които ще има кола с дефектна гарнитура на главата. Някои са по-очевидни от други.

Първият и вероятно най-забележителният предупредителен знак е необичайно висока температура на двигателя. Ако уредът за температурата на арматурното табло показва необичайно високи стойности или предупредителната светлина се включва поради изключително високи температури на двигателя, това може да показва няколко различни неща. Необичайно високите температури на двигателя са причина и симптом на издуханото уплътнение на главата. Както бе посочено по-горе, високите температури могат да повредят уплътнението на главата, но също така, когато уплътнението на главата се повреди, температурата на двигателя веднага ще започне да се повишава. Това ни отвежда към нашия втори симптом.

Симптом номер два са ниските нива на охлаждащата течност. Дефектно или повредено уплътнение на главата ще позволи да изтече охлаждащата течност, така че индикаторът за ниво на охлаждащата течност ще бъде много нисък. Важно е да проверите за течове на охлаждаща течност, които се образуват, когато автомобилът ви е паркиран и редовно да проверявате нивата на охлаждащата течност. Ниските нива на охлаждащата течност, както се очаква, ще доведат до повишена температура на двигателя.

Третият знак за повредено уплътнение на главата е също очевиден. Този симптом включва неравномерна работа на  превозното средство. Двигателят ще прекъсва, тресе и / или спира. Това е особено вероятно да се случи, ако двигателят е студен.

Четвъртият симптом е обезцветеното масло. Това обезцветяване е резултат от смесването на охлаждащата течност с моторното масло в двигателя. Резултатът ще бъде по-светъл цвят от нормалния, почти млечно-шоколадов, тъй като двигателното масло е тъмно, а охлаждащата течност е светла на цвят.

Последният основен симптом, на който трябва да обърнете внимание, е светлият дим, излизащ от изпускателната тръба. Почти сив или бял цвят, това може да означава, че повредената гарнитура на главата е позволила на охлаждащата течност да протече в горивната камера и там изгаря.

Големите повреди, причинени от издухан гарнитура на главата, могат да бъдат най-пагубната форма на проблемите на двигателя. Ако дефектното уплътнение на главата не бъде открито рано, може да се наложи ремонт на блока на двигателя, цилиндровата глава или основен ремонт на двигателя. Както е описано в последния пример, охлаждащата течност може да изтече в горивната камера и може да причини ненормални емисии на дим. Само този проблем например може да доведе до замяна на каталитичния конвертор.

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!