Защо колата се тресе на празен ход?

16 юли 2020, 7:00

Обикновено при стартиране на двигателя очаквате плавен празен ход, както когато беше нов, но години и километри са склонни да износват детайлите и двигателят може да работи неравномерно. Ето някои възможни проблеми, причиняващи треперене на автомобила и какво можете да направите за тях.

Проблеми с тампоните на двигателя

Ако тампоните на двигателя се скъсат, те ще предават вибрациите на двигателя към останалата част на автомобила.

Двигателят не е свързан здраво с купето, в противен случай бихте почувствали много повече вибрации на двигателя. Тампоните на двигателя са направена от полу-гъвкава гума, която поглъща вибрации, но ако са износени или скъсани, вибрациите могат да се предават директно на купето. Малко по-сложни от гумените тампони, някои включват въздушно налягане или хидравлична течност, за да намалят вибрациите на двигателя. Можете също така да чуете необичайно блъскане, докато ускорявате или връщате предавките надолу.

При някои двигатели амортизирането на вибрациите и колебанията на двигателя достигат стъпка по-нататък с активни опори, обикновено работещи с вакуум, контролирани от модула за управление на двигателя (ECM). Това са малко по-сложни, включващи електрическо и електронно управление, вакуум превключващи клапани и вакуумни линии и маркучи.

Решение: Поправете или сменете дефектните  тампони на двигателя , клапаните, маркучите или окабеляването.

Проблеми със оборотите на празен ход

Въглеродните отлаганията могат да пречат на въздушните пътища, което влияе върху управлението на скоростта на празен ход.

Повечето автомобили работят в режим на празен ход между 600 и 1000 оборота в минута, основно достатъчно бързо, за ​​да не спира двигателя, да изглажда импулсите на мощността от всеки цилиндър и да захранва климатика и алтернатора. Скоростта на празен ход може да се управлява от клапан или от тялото на дросела, увеличавайки скоростта на празен ход при големи натоварвания. Отлаганията на въглерод могат да запушат клапана за въздух на празен ход (IAC), което води до лошо управление на скоростта на празен ход.

При някои превозни средства се използват клапани за празен ход в допълнение към електронното управление, въпреки че съвременните превозни средства напълно ги заменят с пълно електронно управление на тялото на дросела. Ако е оборудван, превключвателят на празен ход е по същество вакуум превключващ клапан, отварящ вакуумна линия за увеличаване на скоростта на празен ход, обикновено монтиран на линията за усилване на волана. Ако клапанът е дефектен или вакуумната линия е прищипана или запушена, завъртането на волана би претоварило двигателя на „празен ход“ и ще увеличи оборотите, за да компенсира, което води до по-ниска скорост на празен ход и повече вибрации.

Решение: Почистете тялото на дросела и почистете или заменете клапана. Почистете, поправете или заменете превключвателя на празен ход или вакуумните линии.

Проблеми с запалването

Износените запалителни свещи може да не запалят гориво-въздушната смес толкова ефективно, което води до слабо изгаряне или прекъсване на горенето.

Във всеки цилиндър една или две запалителни свещи осигуряват искрата, която възпламенява гориво-въздушната смес. През живота си, запалителната свещ може да запали 500 милиона пъти, като всеки път изпарява няколко молекули от електродите и разширява хлабината на запалителната свещ. Издухването на масло, обогатена смес или прекалено много гориво могат да повредят свещите. Ако хлабината е твърде голяма или свещите са замърсени, те може да не се задействат правилно, което води до лоша работа на един или повече цилиндри.

Повечето съвременни превозни средства имат по една бобина за запалване на всяка свещ, контролирана от ECM. По-старите превозни средства могат да имат една бобина за запалване на двойка свещи или механично контролиран разпределител с една бобина и кабели за свещи. Във всеки случай слабата запалителна бобина може да не достави достатъчно напрежение, за да запали правилно цилиндрите, което води до слабо изгаряне.

Всички системи за запалване имат някакъв кабел на запалителна свещ, независимо дали са дълги, като например при наличие на дистрибутор, или много къси, като например системи за бобина върху свещта (COP). Кабелите за свещи използват солидна изолация, за да запазят високото напрежение от над 15 000 V от „прескачане към заземяване“, вместо да прескачат в хлабината на запалителната свещ, но износената или повредена изолация може да причини слаби искри или прекъсвания и груб празен ход. Това може да бъде особено очевидно при влажни условия и при дъжд.

Решение: Сменете свещите, запалителната бобина или кабелите на свещите. Поправете течовете на масло или охлаждаща течност.

Въглеродни депозити

Отлаганията на въглерод могат да доведат до горещи точки и сериозни повреди на двигателя.

Вътрешността на цилиндъра може да стане особено гореща и се държи повече или по-малко под контрол от системата за охлаждане на двигателя и моторното масло, но въглеродните отлагания могат да доведат до горещи точки, дизелинг, звънтене или детонация. Обикновено бензинът се запалва от топлината на искрата, но горещите точки могат да надвишат тази температура, което води до преждевременно запалване, излишен шум и вибрации на двигателя. В крайни случаи това може да доведе до тежки повреди на двигателя.

Решение: Започнете с почистване на двигателя от най-висок клас. Тежките случаи могат да изискват разглобяване на двигателя.

Лоша компресия

Лошото компресиране може да бъде свързано с проблеми с клапаните, буталните пръстени, синхронизацията или с уплътнението на главата.

Когато двигателят ви работи, точно когато буталото компресира гориво-въздушната смес, свещта я запалва. Запалената смес бързо се разширява, принуждавайки движение на буталото надолу, което се превръща в въртеливо движение от коляновия вал. Ако обаче един цилиндър има теч, лошата компресия ще доведе до по-малка мощност, небалансиране на двигателя и води до вибрации.

Решение: Може да изисква подмяна на уплътнение на главата, ремонт на клапаните, подмяна на буталните пръстени или други ремонти на двигателя.

Залепване на EGR клапан

Отлаганията на въглерод могат да причинят блокиране на клапана за рециркулация на отработените газове (EGR).

За да намали температурата на цилиндъра и да предотврати производството на определени токсични емисии, клапанът за рециркулация на отработените газове (EGR) насочва отработените газове обратно към постъпващия въздух, разреждайки кислорода. На празен ход клапанът EGR трябва да бъде затворен, но въглеродните отлагания могат да доведат до блокиране. На празен ход разреденият входящ въздух не съдържа достатъчно кислород за пълно изгаряне, което води до случайни изгаряния и вибрации.

Решение: Почистете или сменете EGR клапана.

Проблеми с горивния инжектор

Блокираният или протичащ инжектор за гориво може да изкриви инжектирането на горивото и да дебалансира двигателя, което води до вибрации.

Инжекторите за гориво са отговорни за доставянето на точно количество гориво, но замърсителите или износването могат да доведат до протичане или залепване на инжектора на гориво, впръскване на твърде много или твърде малко гориво в цилиндъра. В зависимост от тежестта, протичането на инжектора може да дебалансира двигателя или да доведе до спиране на работата на цилиндъра.

Решение: Започнете с почистване на инжектора за гориво . Може да се наложи смяна на горивния инжектор.

Проблеми със синхронизацията

Ако зъбният ремък е разтегнат или прескочи зъб, това може да повлияе на работата на двигателят.

Зъбният ремък поддържа разпределителните валове синхронизирани с коляновия вал, но с точно половината скорост. Синхронизиращите ремъци и веригите могат да се разтеглят, което води до „забавяне“ на времето за отваряне и затваряне на клапаните. Прескочилият зъб – обикновено само ремъците причиняват това – може да „изпревари“ или „забави“ синхронизирането на клапаните. Ако двигателят не „диша“ добре, това може да причини проблеми на празен ход, включително грешки и вибрации.

Тъй като условията на работа на двигателя варират в зависимост от необходимостта, клапаните трябва да работят по различен начин в различни условия. Изискванията за въздушния поток при крейсерска скорост са значително по-различни от тези при силно ускорение и дори по-различни, отколкото при празен ход. Променливото газоразпределение (VVT) може да отчете някои от тези разлики, което позволява на двигателя да изпълнява най-доброто, каквото шофьорът изисква. Сензори и хидравлични клапани се използват за извършване на промени във VVT, но повреди могат да доведат до погрешно приложение на VVT и груби вибрации на празен ход.

Решение: Ремонт или замяна на компоненти за синхронизация. Почистете, поправете или заменете VVT клапани или окабеляване.

Демпферна шайба на коляновия вал

Тази тежка шайба помага за заглушаване на вибрациите на двигателя, преди да стигнат до останалата част на автомобила.

Тъй като различните цилиндъри се запалват в различно време на всеки оборот, изходната мощност не е постоянна, а пулсация. Всяка пулсация идва от различен цилиндър, изгладена от масата на двигателя, балансиращите валове, ако е оборудван, и други демпфериращи компоненти, като например гореспоменатите тампони на двигателя. При много двигатели демпферната шайба на коляновия вал дублира демпферирането. Вътрешната и външната част са свързани с гума, която абсорбира вибрациите, но ако гумата е скъсана, вибрациите няма да бъдат заглушени, предавайки се на останалата част от автомобила.

Решение: Сменете демпферната шайба на коляновия вал.

Проблеми със съединителя

Проблемите с освобождаването на съединителя могат да доведат до излишно забавяне на двигателя.

При превозни средства с ръчна скоростна кутия съединителят се задейства и изключва от водача. Ако съединителят приплъзва или не се изключва напълно , може би поради хидравличен теч или преопънато жило, той предизвиква натоварване на двигателя. Тъй като двигателят не работи на празен ход, без да компенсира, това може да доведе до потрепване и разклащане на колата.

Решение: Поправете или сменете съединителя или освобождаващата система на съединителя.

Мръсен въздушен филтър

Игнориран, този замърсен филтър за въздух може да задуши двигателя.

Споменахме за дишането на двигателя и чистият въздух е от съществено значение за дългосрочната надеждност на двигателя. С течение на времето въздушният филтър може да се напълни с отпадъци, прах, мръсотия, насекоми и прашец. В крайни случаи, мръсен въздушен филтър може да възпрепятства потока на въздуха във всмукателния колектор и да задуши двигателя. На празен ход, поне временно, може да усетите треперене на автомобила, както и лошо ускорение. За съжаление, продължаването на работата вероятно би довело до разрушаване на въздушния филтър, което би решило проблемите на празен ход и мощността, но позволява навлизане на напълно нефилтриран въздух в двигателя, което може да увеличи износването.

Решение: Сменете въздушния филтър.

Бенджамин Джерю

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!