Повреда в маркуча за налягане на DPF на Ford Mondeo IV

28 юли 2020, 13:00

Маркучите за налягане на филтъра за твърди частици (DPF), монтирани на Ford Mondeo IV и неговите производни, са предразположени към преждевременна повреда, така че механиците трябва да проверяват състоянието им, когато работят по тези автомобили.

Тези превозни средства са снабдени с чифт гумени маркучи, които са монтирани към и от изпускателната система от двете страни на DPF и позволяват на сензора за налягане да следи разликата в налягането от двете страни на DPF и да изчислява колко „пълен“ е DPF и съответно, кога трябва да извърши регенерация.

Поради тежките условия, в които работят тези маркучи, като например много високи температурни колебания – до 600 градуса по време на регенерация – не е рядкост каучукът да се остарява, да се втвърдява, да се чупи или да се изгори, което в крайна сметка води до отказ, причинявайки неправилни показания към сензора за диференциално налягане.

В допълнение към редовната проверка, настоятелно се препоръчва, ако превозното средство съобщава кодове за неизправности на двигателя, свързани с DPF или сензор за диференциално налягане, например: P2002, което означава, че ефективността на DPF е под границата (група цилиндри 1), P2452, DPF датчик за налягане „A“ или P2453, DPF датчик за налягане „A“ обхват / производителност, тогава има възможност маркучите на датчика за диференциално налягане да са причина и да изискват подмяна.

Първо оценявайки състоянието на маркучите, техниците могат да спестят собственика на автомобила скъпи ремонти, тъй като това е проста 45-минутна работа.

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!